Na cvičení Ample Strike 2015 se do Česka chystají vojáci z 16 zemí NATO

17.04.2015 14:28

Mezinárodního cvičení Ample Strike 2015, které bude v ČR probíhat od 31. srpna do 23. září, se zúčastní celkem 16 zahraničních armád. Cílem cvičení je sladit výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří určují pozemní cíle pro letectvo, s posádkami letadel a vrtulníků.

Na cvičení Ample Strike 2015 se do Česka chystají vojáci z 16 zemí NATO
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Cvičení navazuje na stejnojmenné loňské, a i tentokrát se bude konat plně v gesci Armády ČR. Komplexní logistické zabezpečení pro všechny účastníky bude mít stejně jako vloni na starosti 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Právě schopnost poskytnutí podpory hostitelskou zemí zahraničním jednotkám je dalším z hlavních cílů cvičení.

„Stále je něco nového, ale zkušenosti získané z organizace předchozích ročníků podobně zaměřených cvičení jsou velmi důležité a poskytují nám dobrý základ pro přípravu letošního cvičení Ample Strike,“ uvedl při nedávné plánovací konferenci major Pavel Procházka, zástupce řídícího cvičení.

Účast na cvičení předběžně potvrdilo 17 zemí (Belgie, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Francie, Nizozemsko, Chorvatsko, Itálie, Kanada, Litva, Lotyšsko, Německo, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko a USA).

Leteckou podporu budou vojákům poskytovat například české letouny L-159 Alca, Jas-39 Gripen a CASA C-295, slovenské L- 39 Albatros, německé a slovinské Pilatus PC-9 a německé Learjet L-35. Do cvičení se kromě toho zapojí české vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171š, slovenské Mi-17 a americké AH-64 Apache.

Konkrétní počty letecké techniky a celkové počty účastníků cvičení budou upřesněny na závěrečné plánovací konferenci, která se uskuteční v polovině července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…