Na doporučení ochránkyně mění ministerstvo metodiku ve prospěch pěstounů

29.09.2015 16:42

Na doporučení veřejné ochránkyně práv mění Ministerstvo práce a sociálních věcí metodiku k posuzování nároku na dávky pěstounské péče, aby zajistilo správný výklad zákona. Úřad práce ČR tak bude pěstounské dávky přiznávat již od data, ke kterému soud svěřil dítě pěstounům.

Na doporučení ochránkyně mění ministerstvo metodiku ve prospěch pěstounů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Zákon rozlišuje nárok na dávku a nárok na výplatu dávky. Zatímco nárok na dávku vzniká dnem splnění podmínek stanovených zákonem, nárok na výplatu pěstounské dávky vzniká až vykonatelností rozhodnutí soudu o svěření dítěte do péče. V případech, kdy soud určí datum vzniku pěstounské péče zpětně, tak může nárok na dávku vzniknout podstatně dříve než nárok na výplatu vázaný na vykonatelnost rozhodnutí soudu. V původní metodice ministerstvo prakticky instruovalo úřady práce, aby nerespektovaly rozhodnutí soudu. Výslovně totiž uvádělo, že se při přiznávání dávek pěstounské péče nepřihlíží k datu, které soud v rozsudku určil jako datum vzniku pěstounské péče. S tím ochránkyně nesouhlasila a usilovala o to, aby ministerstvo svůj postoj změnilo.

Situaci ilustruje případ babičky, která se několik let starala o svou vnučku a teprve poté požádala soud, aby jí dítě svěřil do pěstounské péče. Vzhledem k tomu, že se o dítě už delší dobu starala, soud jí vnučku svěřil od dřívějšího data, které zhruba o tři měsíce předcházelo vydání rozhodnutí. Rozhodnutí se stalo vykonatelným za další dva měsíce. Úřad práce však při rozhodování o dávkách nerespektoval datum stanovené soudem jako začátek pěstounské péče. Ve shodě s metodikou ministerstva trval na tom, že pěstounské dávky náležejí až ode dne, kdy se rozhodnutí soudu stalo vykonatelným. Teprve po zásahu veřejné ochránkyně práv a apelu na nutnost respektovat rozhodnutí soudu úřady svůj postoj změnily a babičce pěstounské dávky vyplatily od data, které určil soud. Na doporučení ochránkyně pak ministerstvo přislíbilo změnit metodiku, aby k podobným případům nedocházelo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…