Na festivalu ve Varech se kromě cen rozdávaly i pokuty

13.07.2015 17:11

Jubilejní 50. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si kromě tisíců filmových fanoušků a skutečných celebrit nenechali ujít ani inspektoři Česká obchodní inspekce. Ty ve zvýšené míře tradičně zajímalo zejména zázemí festivalu, tedy obchod a služby, které nabízely účastníkům občerstvení, ubytování a další služby.

Na festivalu ve Varech se kromě cen rozdávaly i pokuty
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Oproti loňskému roku však dopadly kontroly zaměřené na dodržování zásad poctivosti při prodeji výrobků a poskytování služeb pro spotřebitele nepříznivě. Téměř každá druhá kontrola z 85 provedených byla s nedostatky, a to ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Plzni nijak netajil, že do kontrol nasadí kromě vlastních inspektorů posily i z dalších regionů. “Nejčastěji porušovali podnikatelé zákon o ochraně spotřebitele. Špatnou zprávou pro hosty karlovarských restaurací je, že ve většině případů se jednalo o závady zjištěné v celoročně provozovaných restauracích, nikoliv v sezónních stáncích s rychlým občerstvením,“ řekl ředitel inspektorátu Jan Řezáč.

Na kontrolách v průběhu MFF v Karlových Varech se kromě inspektorů ČOI z Plzeňského a Karlovarského kraje podíleli také inspektoři z Prahy, Českých Budějovic a Ústí nad Labem. Při 85 kontrolách zjistili nedostatky ve 41 provozovnách, tj. 48 %. Jednalo se celkem o 51 různých porušení, nejčastěji zákona o ochraně spotřebitele. Mezi méně závažná zjištění patřilo např. neseznámení spotřebitele s cenou nápojů nebo účtování konzumace v neprospěch spotřebitele v řádu několika korun, která byla řešena pokutou uloženou na místě. Výjimkou nebylo ani používání vah bez platného úředního ověření nebo necejchovaného skla (porušení zákona o ČOI). Za závažná zjištění, zejména za opakované porušení povinností nebo poškození spotřebitele nesprávným účtováním ve výši až několik desítek korun, čeká kontrolované osoby uložení pokuty ve správním řízení.

Ve srovnání s výsledky kontrol v loňském roce vzrostl poměr zjištěných nedostatků o celých 15 %. Nepříznivou zprávou pro spotřebitele je, že tentokrát nechybovali jen stánkaři a příležitostní prodejci, ale zejména provozovatelé stálých restauračních zařízení. Toto zjištění překvapilo nejen vedení inspektorátu ČOI, ale i ministra průmyslu a obchodu a jeho náměstka, kteří byli s výsledky kontrolní akce v průběhu návštěvy Karlových Varů seznámeni.

Při opakovaných kontrolách navíc v několika případech inspektoři zjistili opakovaně stejné nedostatky a k tomu bude přihlédnuto při stanovení výše pokuty v rámci správního řízení. 

Kontroly v Karlových Varech se netýkaly jen stravovacích zařízení během samotného festivalu, neboť již před jeho zahájením ve zvýšené míře kontrolovali inspektoři ČOI poskytovatele ubytovacích služeb. Ani tam nebylo vše v souladu se zákonem. Při 23 kontrolách porušili provozovatelé stanovené povinnosti v 8 zařízeních: ve většině případů se jednalo o neseznámení spotřebitele s cenou ubytovacích služeb, ve dvou případech se setkali inspektoři s klamavou obchodní praktikou (hoteliér je odmítl ubytovat, protože má hotel plně obsazen, avšak rezervační kniha prozradila opak). Také v těchto případech čeká podnikatele správní řízení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…