Na koncertě Ústřední hudby AČR zazní díla českého krále pochodů

02.03.2016 16:04

Letošní 100. výročí úmrtí hudebního skladatele, kapelníka a dirigenta vojenských hudeb Julia Fučíka připomene koncert Ústřední hudby Armády ČR.

Na koncertě Ústřední hudby AČR zazní díla českého krále pochodů
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Koncert Ústřední hudby AČR

Fučík patří celosvětově k jedněm z nejhranějších autorů v oblasti koncertní dechové hudby a Ústřední hudba Armády ČR zařazuje jeho díla do programu svých koncertů pravidelně. „Julius Fučík byl na pražské konzervatoři žákem Antonína Dvořáka, což je z tvorby patrné. Jeho hudba se vyznačuje harmonickou a melodickou bohatostí, která i pro dnešního posluchače působí velmi atraktivně,“ říká dirigent Ústřední hudby AČR podplukovník Jaroslav Šíp.

Ač zemřel mlád, v pouhých 44 letech, napsal Fučík přes tři sta skladeb. Na koncertu armádního orchestru zazní ty nejznámější, včetně pochodu Gigantic. „Skladby byly vybrány s ohledem na technickou a kompoziční náročnost a vyjadřují průřez jeho tvorby. Každý si v programu najde něco svého – od pochodu přes valčík, předehru, až po Concertino pro fagot, což je nástroj, který sám autor studoval,“ připomíná Jaroslav Šíp.

Julius Fučík se narodil v roce 1872 v Praze ve velmi chudých poměrech. Po absolutoriu na pražské konzervatoři nastoupil vojenskou službu. Jako hudebník a kapelník sloužil v rakouské Kremži, Sarajevu, Terezíně či Budapešti. Nejen v důstojnických kruzích byl Fučík velmi oblíbený. Podplukovník Jaroslav Šíp k tomu říká: „Často mi dirigenti v rozhovorech říkají s uznáním, že my Češi máme být právem hrdí na to, že takového skladatele máme. Mně osobně se líbí přirovnání, že Julius Fučík je králem pochodů a vzhledem k tomu, že pracuji se špičkovým dechovým orchestrem, je pro nás ctí tyto pochody a další skladby virtuózně předvést publiku.“

Koncert se uskuteční ve čtvrtek 3. března od 17:00 hodin v pražské Městské knihovně na Mariánském náměstí. Vstup je zdarma, organizátoři upozorňují návštěvníky na omezenou kapacitu sálu (cca 250 míst).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…