Na obnovu venkova dáváme nejvíc peněz ze všech krajů v ČR, slyšela ministryně pro místní rozvoj Šlechtová od jihočeského hejtmana Zimoly

06.08.2015 8:42

Největším balíkem peněz ze všech krajů podporuje obnovu venkova právě ten náš. Jihočeský hejtman Jiří Zimola to řekl ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové ve středu 5. srpna v Českých Budějovicích, kam dorazila v rámci celorepublikových pracovních cest po krajích.

Na obnovu venkova dáváme nejvíc peněz ze všech krajů v ČR, slyšela ministryně pro místní rozvoj Šlechtová od jihočeského hejtmana Zimoly
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Do Programu obnovy venkova v součtu s pomocí pro činnost místních akčních skupin jsme letos vyčlenili 100 milionů korun,“ upřesnil Zimola s tím, že se jedná zhruba o 40 milionů více, než před 10 lety, tedy v roce 2005.

O tom, že se nejedná o zbytečně vynaložené prostředky, se hejtman přesvědčuje dnes a denně. „Dělá mi opravdu radost, když vidím, jak se jihočeský venkov proměňuje k lepšímu. Nejedná se přitom o žádný skanzen, ale o kvalitní místo pro život,“ zdůraznil. 

Šlechtová mu v tom dává za pravdu. „Jižní Čechy jsou opravdu nádherné. A se svými památkami a přírodou mají obrovský potenciál, zejména z pohledu cestovního ruchu,“ sdělila ministryně.

Zimola v souvislosti s tím naznačil, že kraj nyní připravuje aktualizaci koncepce cestovního ruchu.  „Jejím cílem je, aby se nám peníze, které do tohoto odvětví dáme, zase vrátily,“ míní.

S podporou fondů EU se plánuje jižní tangenta Budějovic i rekonstrukce knihovny 

Hejtman zároveň připomněl, že čerpání evropských fondů v programovacím období 2007 až 2013 bylo úspěšné. Díky Regionálnímu operačnímu programu regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad plynulo do jižních a západních Čech z 18,4 miliardy korun vyčleněných Evropskou unií už více než 9 miliard a smlouvy na tyto projekty dosahují částky 15 miliard.

Zimola rovněž ministryni nastínil, jaké projekty s podporou evropských peněz plánuje kraj na období 2014 až 2020. „Jedná se například o jižní tangentu Českých Budějovic za 860 milionů korun, obchvat Srubce za 416 milionů, vybudování kulturního centra Jihočeské Alšovy Jihočeské galerie za 300 milionů, rekonstrukci a přístavbu budovy Jihočeské vědecké knihovny za 250 milionů, rekonstrukci psychiatrie ve strakonické nemocnici za 220 milionů, zlepšení materiálně technického vybavení zdravotnické záchranné služby za 209 milionů či podporu kariérového poradenství na základních školách Jihočeského kraje za 150 milionů korun,“ uvedl.

Zimola s ministryní dále jednali také o zákonu o veřejných zakázkách či o sociálním bydlení. „Chci, aby zástupci krajů, měst i obcí věděli, že v mém ministerstvu mají, a to nejen při čerpání evropských dotací, oporu,“ uzavřela Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…