Na ochranu svých dětí před průjmovými infekcemi by rodiče měli myslet již pár týdnů po narození dítěte

16.03.2014 14:10

Rotavirová gastroenteritida – onemocnění, které mohou mnozí rodiče považovat za obyčejný dětský průjem. Ve vážnějších případech však může být doprovázen mnoha komplikacemi, jako např. zvracením a vysokou horečkou, které vedou k dehydrataci a nutné hospitalizaci nemocného dítěte. V České republice je kvůli rotavirové infekci ročně hospitalizováno nebo ambulantně ošetřeno více než 36 tisíc dětí do pěti let. Nejohroženější skupinu však představují děti do dvou let. Před rotavirovými infekcemi mohou rodiče své děti chránit pomocí očkování. Očkovací látka se podává ústy, dítě tak není vystaveno žádnému vpichu.

Na ochranu svých dětí před průjmovými infekcemi by rodiče měli myslet již pár týdnů po narození dítěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teploměr, léky

Rotavirová gastroenteritida je infekční onemocnění, které se projevuje silnými průjmy. Ve vážných případech může být doprovázeno úporným zvracením, silnými bolestmi hlavy a vysokou horečkou. To vše může vést až k dehydrataci dítěte, kvůli které musí být akutně hospitalizováno. Dle psychoterapeutů představuje hospitalizace malého dítěte stres pro celou rodinu. Především pro rodiny s více dětmi je to velká zátěž, protože maminky často tráví čas v nemocnici s nemocným potomkem. O ostatní děti se po tu dobu stará otec, který se musí uvolnit z práce.

Téměř 95 % dětí prodělá rotavirovou infekci před pátými narozeninami

Rotavirové infekce mohou postihnout všechny bez ohledu na věk. Nejohroženější skupinou jsou však děti od šesti měsíců do dvou let věku. U těch mívá onemocnění nejzávažnější průběh. K přenosu nemoci dochází velmi snadno. Rotaviry ulpívají na hračkách a předmětech, s nimiž si děti běžně hrají, dotýkají se jich a strkají je do úst. Spolehlivě před nimi neochrání ani důsledně dodržovaná hygienická opatření, jsou totiž velmi odolné vůči dezinfekčním prostředkům.

Ideální doba pro ochranu dětí proti rotavirovým průjmům je 6 týdnů věku

Doporučenou ochranou proti rotavirovým infekcím je včasné očkování. Jedná se o první očkování, které dítě v životě čeká, a aplikuje se již od 6 týdnů věku. Rodiče mohou zvolit vakcínu RotarixTM, která se podává ústy ve dvou dávkách s minimálním odstupem 4 týdnů. Celé očkování by mělo být ukončeno nejpozději ve 24. týdnu věku dítěte. Rodiče by se proto měli nad touto možností ochrany zamyslet velmi brzy po narození potomka. K vakcinaci dětí proti rotavirům vydala doporučení i Národní imunizační komise.

Podle českých pediatrů nechává své děti očkovat jen 14 % rodičů

Z výzkumu, který byl proveden společností Cegedim Strategic Data v listopadu 2013 mezi českými pediatry vyplývá, že v současnosti proti rotavirům nechává očkovat své děti přibližně 14 % rodičů. Toto očkování patří mezi nepovinné a není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Přibližně 74 % praktických dětských lékařů by však uvítalo, kdyby bylo i toto očkování zařazeno mezi státem hrazené. Podle odhadů pediatrů by se pak pro tuto formu ochrany svých dětí rozhodla až polovina všech rodičů.

I přes vysokou účinnost očkování proti rotavirům nemusí tato zajistit ochranu u všech očkovaných, je proto důležité i nadále dodržovat hygienická opatření.

Mezi nejčastější nežádoucí účinky po očkování patří bolest a zarudnutí v místě vpichu, průjem, podrážděnost a bolesti břicha.

Vakcína RotarixTM je registrovaný léčivý přípravek pro prevenci rotavirových gastroenteritid, je vázána na lékařský předpis a není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalovou informaci a poraďte se s dětským lékařem Vašeho dítěte.

http://www.gskkompendium.cz/pil-rotarix,-peroralni-suspenze.aspx

Případné nežádoucí účinky nám prosím nahlaste na cz.safety@gsk.com.

CZ/ROT/0001/14

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Temelíně začali s modernizací řízení důležitých bezpečnostních systémů

14:46 ČEZ: V Temelíně začali s modernizací řízení důležitých bezpečnostních systémů

Nový systém bude řídit důležitou část dieselgenerátorů, které slouží jako klíčový záložní zdroj elek…