Na očkování proti žloutence dala VZP klientům už 4,8 milionu

09.12.2013 12:19

Už jen tři týdny zbývají klientům VZP na to, aby využili mimořádně výhodné očkování proti žloutence. Doposud o tuto možnost projevilo zájem bezmála 10 tisíc lidí. Právě tolik si jich vyzvedlo poukaz, který jim umožňuje na očkování proti hepatitidě typu A nebo hepatitidě typu A+B ušetřit 750, respektive 1 300 korun.

Na očkování proti žloutence dala VZP klientům už 4,8 milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

VZP proplácí očkování proti žloutence ve dvou programech. Jednak jde o projekt zvýhodněného očkování proti hepatitidě A, který je určen dětem ve věku od 2 do 6 let. Příspěvek ve výši 750 korun se vztahuje na očkování látkou Havrix 720 Junior monodose.

Dále ve VZP probíhá projekt zvýhodněného očkování proti žloutence typu A+B, určený pro klienty ve věku od 24 let. Příspěvek ve výši 1 300 korun se vztahuje pouze na vakcínu Twinrix Adult.

V rámci celé České republiky si voucher na očkování proti žloutence typu A či žloutence typu A+B vyzvedlo za sedm měsíců 9 744 klientů. Ne všichni si ho však už nechali po provedeném očkování proplatit. Celková částka, kterou VZP na příspěvky za obě dvě vakcíny vydala, tak zatím činí 4,8 milionu korun.

Oba programy platí do 31. 12. 2013 nebo do vyčerpání stanoveného finančního limitu s tím, že se příspěvek vztahuje pouze na úhradu očkovací látky, nikoliv na náklady spojené s aplikací vakcíny. Podmínkou u obou programů je, že klienti nesmějí být přeregistrovaní od 1. 1. 2014 k jiné zdravotní pojišťovně.

Očkování proti žloutence typu A je složeno ze dvou dávek. Ochrana vzniká již 14 dní po první dávce a trvá cca 1 rok, druhá dávka po 6-12 měsících je tzv. zajišťovací, která zaručí, aby protilátky vydržely v těle dlouhodobě. Vakcína proti žloutence A+B se aplikuje ve třech dávkách, druhá dávka se podává za 1-3 měsíce po první a poslední za dalších 6-12 měsíců. Účinnost očkování proti žloutence A i A+B je minimálně 20 let.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …