Na podzimní eurovíkend se lze vydat vlakem, z Prahy do Vídně nebo Bratislavy za 4 hodiny

14.09.2015 8:39

Na oblíbené podzimní eurovíkendy se lze vydat také vlakem. Cesta moderními klimatizovanými soupravami trvá do sousedních metropolí pouze několik hodin a například zvýhodněné Včasné jízdenky Evropa umožňují uspořit při cestě nemalé finanční částky. Během cesty je přitom možné relaxovat, hrát společenské hry, věnovat se četbě nebo si například zajít na kávu či celé menu do restauračního vozu.

Na podzimní eurovíkend se lze vydat vlakem, z Prahy do Vídně nebo Bratislavy za 4 hodiny
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Snadno dostupná je například Vídeň nebo Graz v Rakousku. Z Prahy a Brna tam jezdí vlaky ve dvouhodinových intervalech a cesta z Prahy do Vídně trvá přibližně 4 hodiny, do Grazu pak necelých 7 hodin. Z Brna je cesta o 2,5 hodiny kratší. Cena Včasné jízdenky z Prahy do Vídně se pohybuje od 524 Kč, do Grazu od 662 Kč.

Z Ostravy trvá cesta do Vídně přibližně 3 hodiny a cena Včasné jízdenky se pohybuje od 386 Kč. Vídeň i Graz nabízejí mnoho památek, muzeí a výstav, stejně jako charakteristické kavárny a další cíle. Víkend lze ale také strávit v atraktivních turistických oblastech, například alpském průsmyku Semmering nebo oblasti masivu Schneeberg a Raxalpe.

Za přibližně 4 hodiny jsou turisté také z Prahy v Bratislavě a cena Včasné jízdenky je od 414 Kč. Také Bratislava nabízí řadu památek, galerií a muzeí i typické kavárny. Nevšední zážitek je také například návštěva vyhlídky a restaurace UFO na mostě SNP.

Atraktivní eurovíkendy lze strávit také na severním Slovensku, ať již se bude jednat o turistické výlety za pěkného počasí do oblasti Malé nebo Velké Fatry či Nízkých a Vysokých Tater, nebo za méně příznivých podmínek do termálů v Bešeňové nebo do wellness centra Tatralandia. Zajímavým a nevšedním cílem eurovíkendu mohou být také Košice s nejvýchodněji umístěnou gotickou katedrálou sv. Alžběty.

Na severní Slovensko míří například vlak SC Pendolino se svým garantovaným nadstandardním servisem nebo řada nočních vlaků s komfortními lůžkovými a lehátkovámi vozy. Ti, co by chtěli během eurovíkendu na severu a východě Slovenska podnikat i delší výlety do dalších atraktivních míst, např. Bardejova, na Spiš atp., mohou využít také služeb autovlaku.

Cesta spojem SC Pendolino z Prahy do Liptovského Mikuláše stojí od 387 Kč, do Popradu-Tater od 442 Kč a do Košic od 497 Kč. Cesta přes noc v komfortním klimatizovaném lůžkovém voze pak vyjde z Prahy do Popradu-Tater od 690 Kč a do Košic od 745 Kč.

Snadno lze podniknout také cestu do polských měst Varšava a Krakov. Varšava navzdory svému zničení za 2. světové války nabízí pěkně obnovené centrum a Královský zámek i moderní architekturu s mnoha mrakodrapy. Historický Krakov pak láká především na své historické centrum a královský zámek Wawel. V Polsku lze také dobře nakupovat. Obchodní galerie jsou v centru Varšavy nedaleko centrální vlakové stanice a v Krakově přímo na hlavním vlakovém nádraží.   

Do Varšavy jezdí z Prahy i z jižní Moravy přímé denní a noční vlakové spoje. Cesta z Prahy do Varšavy sice trvá dennímu vlaku přibližně 8 hodin, ale sedmisetkilometrová vzdálenost přijde pouze na 800 Kč. K dispozici je také spojení komfortním lůžkovým nebo lehátkovým vozem. Tím lze cestovat také z Prahy do Krakova.  

Každé dvě hodiny jezdí denní spoje EuroCity z Prahy do Drážďan a Berlína. Cesta vlakem trvá přibližně 2 a čtvrt, resp. 4 a tři čtvrtě hodiny. Cestovat lze bez přestupu přímým vlakem také z Brna nebo z Pardubic. V Německu pak některé spoje pokračují až do Hamburku nebo Stralsundu. Obě přímořská města nabízejí suchozemcům nesčetné množství zajímavostí, ať již jde o námořní expozice, mořská akvária nebo rybí trhy a místní rybí speciality. V Drážďanech je možné také přestoupit na další vlaky do zajímavých měst po celém Německu, např. do Lipska, Erfurtu, Frankfurtu nad Mohanem a dalších. Cena Včasné jízdenky z Prahy do Berlína nebo Erfurtu se aktuálně pohybuje od 386 Kč a do Hamburku nebo Stralsundu od 524 Kč, z Brna do Drážďan pak od 662 Kč nebo až do Berlína od 1 076 Kč.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…