Na případný únik nebezpečných látek jsou v Tušimicích dobře připraveni

03.10.2014 15:33

Značný únik oleje z turbogenerátoru výrobního bloku 2 zaznamenal během pravidelné pochůzky směnový chemik Elektrárny Tušimice. Bezprostředně informoval o události směnového inženýra a ten ohlašovnu požáru elektrárenského hasičského záchranného sboru.

Na případný únik nebezpečných látek jsou v Tušimicích dobře připraveni
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Následně se rozjel nezbytný kolotoč obnášející svolání členů havarijního štábu, vyhodnocení situace a samozřejmě i likvidace ekologické havárie. Vzhledem k závažnosti situace byli přiváni i podnikový ekolog a vodohospodář. Takový byl přibližně scénář havarijního cvičení v Elektrárně Tušimice ve čtvrtek 2. října.

„Cílem havarijního cvičení bylo ověřit operativní pohotovost směnového inženýra při vzniku mimořádné události a jeho spolupráci s havarijním štábem a všemi dotčenými pracovníky elektrárny. Samozřejmostí bylo sledování rychlosti aktivace havarijního štábu a zásahu hasičské jednotky. Došlo i na ověření stávajících kontaktů v rámci ohlašovací povinnosti vnějším orgánům. Dnešní havarijní cvičení přitom prokázalo, že směnový inženýr, zaměstnanci provozu, členové havarijního štábu a jednotka hasičů z Elektrárny Tušimice jsou dobře připraveni na řešení mimořádné události s dopadem na životní prostředí,“ shrnul cvičení Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ.

Spokojen s výjezdem svých mužů byl i Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov: „Mimořádná událost nám byla nahlášena v 8:58 hodin. O čtyři minuty později už monitorovali situaci ve strojovně a pouze šest minut trvalo dalším, než se dostali k lapači olejových látek, což je sběrná nádrž mimo areál elektrárny směrem na Březno, a k Lužickému potoku, který vtéká do Nechranické přehrady. Na obou místech během chvíle „položili“ norné stěny a zároveň i simulovali použití sorbentů. Z jejich strany se jednalo o rychlý a hlavně zcela profesionální zásah tak, jak má ve skutečnosti být.“

Havarijní cvičení se v elektrárnách Skupiny ČEZ konají každoročně. Letos jich bude celkem 23, z toho 14 v klasických a 9 ve vodních elektrárnách. Na severu Čech mají tak za sebou ověření havarijní připravenosti již Elektrárna Ledvice, Elektrárna Počerady a nyní i Elektrárna Tušimice. Ve všech případech se jednalo o simulovaný únik nebezpečných látek do vodoteče. V průběhu dvou měsíců pak čeká podobná událost i Elektrárny Prunéřov. Připraveností na mimořádné události si projde každá zvlášť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…