Na rekordně levné hypotéky dosáhli i učitelé nebo prodavačky

22.06.2015 11:32

Banky hrozí, že rekordně levné hypotéky brzy opět zdraží. Některé už začaly zvyšovat úrokové sazby. V mezidobí se ale podařilo dosáhnout na hypotéky i lidem z příjmových skupin, kterým se o úvěru na bydlení dosud mohlo jej zdát.

Na rekordně levné hypotéky dosáhli i učitelé nebo prodavačky
Foto: spindoctors.cz
Popisek: Hypotéky - ilustrační foto

Mezi kupci nových bytů se začali objevovat i příslušníci profesí, kde se průměrné mzdy donedávna pohybovaly pod hranicí kritérií nastavených bankami pro poskytování hypotéčních úvěrů. „Nesmírně nás těší, že našimi klienty jsou dnes i učitelé nebo prodavačky, což bylo dříve nemyslitelné,“ potvrzuje Šárka Kloučková ze společnosti M&K Development. Ta nabízí v Praze – Čakovicích byty v cenách kolem 40 – 45 tisíc korun za metr čtvereční.

„Zvyšující se poptávka si dokonce vynutila urychlení přípravy dalších fází našeho stěžejního projektu Čakovický park oproti plánu,“ říká Kloučková.

Podle údajů Fincentrum Hypoindexu zatím průměrná úroková sazba hypoték v Česku v květnu dále klesla na 2,05 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování.

Podobné je to i s cenami bytů. „Také všichni říkáme, že se bude zdražovat, ale alespoň v naší části trhu je zvyšování cen velmi opatrné. Spíš se dá říci, že se přestalo zlevňovat,“ upřesňuje Kloučková.

Zatímco roste poptávka po cenově dostupnějších bytech, začínají se jen o něco movitější klienti zajímat o dražší bydlení v cenové kategorii 60-65 tisíc Kč/m2.

Případné zdražení hypoték tak podle Kloučkové realitní trh neohrozí. Povede však k tomu, že učitele a prodavačky mezi klienty zajímajícími se o bydlení v projektech, jako je třeba Čakovický park, znovu vystřídají lékaři, nebo třeba zaměstnanci bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…