Na setkání se zástupci Ministerstva vnitra přišlo přes dvě stě tajemníků

08.05.2015 19:10

Náměstkyně ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy a legislativy Jana Vildumetzová se sešla s více než dvěma sty tajemníky obcí s rozšířenou působností, obcí s pověřeným obecním úřadem a tajemníky městských částí hlavního města Prahy.

Na setkání se zástupci Ministerstva vnitra přišlo přes dvě stě tajemníků
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Na jednání, které se uskutečnilo začátkem týdne, byli přizváni i ředitelé krajských úřadů. Ministerstvo vnitra pořádá porady s tajemníky pravidelně. Frekvence těchto setkání je zpravidla dvakrát ročně.

„Na poradě jsme probírali nově připravovaný zákon o finanční kontrole, zásadní změny promítnuté do zákona o rozpočtech územních správních celků včetně dotací a veřejnoprávních smluv nebo příspěvek na výkon přenesené působnosti na příští rok,“ vyjmenovala náměstkyně Vildumetzová obsah porady s tím, že se diskuse vedla i k přípravě návrhu věcného záměru zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech či novele zákona o obcích. „Ta je nyní v Poslanecké sněmovně a měla by mimo jiné umožnit starostům získat přehled o svých občanech tak, aby mohli ocenit jejich významná životní jubilea,“upřesnila Vildumetzová.

K jednotlivým bodům probíhaly diskuse, při kterých tajemníci upozorňovali na řadu aplikačních problémů při výkonu státní správy. „V tomto smyslu jsme samozřejmě probrali i možná opatření.“ Ta se týkala, mimo jiného, i zmíněného financování přenesené působnosti. Podle Vildumetzové si některé obce stěžují, že výkon přenesené působnosti dofinancovávají z vlastní kasy. Nejen proto resortní sekce veřejné správy mapuje situaci a zvažuje možná řešení. „Na místě je zvážit tzv. výkonové financování, a proplácet tak pouze skutečně vykonané úkony v rámci jednotlivých agend. Podmínkou však je evidence, ocenění a vyúčtování provedených úkonů v rámci přenesené působnosti,“ uvedla náměstkyně.

Příští porada by se měla věnovat novele zákona o přezkoumávání hospodaření územních samosprávních celků a dobrovolných svazků obcí a shrnutí aktuálního stavu implementace Strategického rámce rozvoje veřejné správy České republiky pro období 2014–2020. Hovořit by se mělo i o aktuálně projednávaných legislativních návrzích, které se bezprostředně dotýkají fungování radnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…