Na trhu jsou stále hračky bez povinného značení a informací

15.12.2014 20:42

Dozor ČOI nad sortimentem hraček pokračoval i ve 3. čtvrtletí 2014. V průběhu téměř 300 kontrol bylo ověřováno jak plnění informačních povinností stanovených zákonem o technických požadavcích na výrobky a příslušnými prováděcími předpisy, tak i bezpečnost konkrétních typů hraček, které byly odebírány nejčastěji na základě podání spotřebitelů.

Na trhu jsou stále hračky bez povinného značení a informací
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Pro spotřebitele však není výsledek těchto kontrol nijak povzbudivý. Naši inspektoři zjistili, že až 60 % distributorů se plněním informačních povinností a povinnou identifikací hraček příliš nezatěžuje. Na výrobky nesplňující podmínky pro uvedení na trh byly v tomto období vydány zákazy prodeje, které se týkaly 2424 kusů hraček v celkové hodnotě 130 682,- Kč a zároveň ve stejném období nabylo právní moc 163 pokut v hodnotě 2,8 milionů korun,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI.

Průběžný dohled České obchodní inspekce nad hračkami byl také ve 3. čtvrtletí 2014 zaměřen na dodržování požadavků zákona o technických požadavcích na výrobky (zák. č. 22/1997 Sb.), které jsou konkretizovány v nařízení vlády (NV č. 86/2011 Sb.) a v harmonizované řadě norem (ČSN EN 71 a ČSN EN 62115, které specifikují jednotlivé technické a bezpečnostní požadavky na hračky). Inspektoři zejména ověřovali, zda hračky, nabízené k prodeji v tržní síti, jsou vybaveny potřebnými náležitostmi dle požadavků, a zda nejsou v prodeji hračky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost dětských uživatelů, z důvodu nevhodných mechanických a fyzikálních vlastností výrobků, špatné konstrukce hraček či nedostatečných nebo nesprávných varování a dalších informací nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost.

V období od 1. července do 30. září 2014 byli kontrolováni 3 výrobci hraček, 3 dovozci a 289 distributorů těchto výrobků. Kontroly byly cíleně zaměřeny jak na konkrétní druhy hraček, tak i na prodejny, kde byly hračky jen jedním ze sortimentu různých kontrolovaných výrobků. Z celkového počtu 295 kontrol bylo zjištěno porušení povinností stanovených příslušnými právními předpisy ve 177 případech. Výsledky kontrol hraček v jednotlivých regionech specifikuje následující tabulka:

Kontroly hraček – 3. čtvrtletí 2014

Inspektorát

počet kontrol

kontroly se zjištěním

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. město Praha

41

27

65,9 %

Jihočeský a Vysočina

22

12

54,5 %

Plzeňský a Karlovarský

64

43

67,2 %

Ústecký a Liberecký

55

34

61,8 %

Královéhradecký a Pardubický

26

12

46,2 %

Jihomoravský a Zlínský

15

7

46,7 %

Moravskoslezský a Olomoucký

72

42

58,3 %

Celkem

295

177

60,0 %

Kontrola průvodní dokumentace k výrobku

Při kontrolách průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele inspektoři ověřovali původ hraček, tj. dostupnost informací o výrobci či dovozci a vybavení dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaké omezení (např. piktogram označující hračku jako nevhodnou pro děti do tří let), inspektoři kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení.

Nedostatky v povinném značení dle požadavků vztahujících se právních předpisů

V návaznosti na požadavky zákona č. 22/1997 Sb. a NV č. 86/2011 Sb., byl zjištěn: 

- prodej hraček bez povinného označení značkou shody CE (porušení povinností výrobce stanovené § 4 odst. 1 NV č. 86/2011 Sb.)

- distribuce výrobků nesplňujících stanovené technické požadavky (porušení povinnosti distributora zabránit jejich distribuci, stanovené v § 7 odst. 1, NV č. 86/2011 Sb.)

- zjištěn prodej hraček nevhodných pro děti do tří let, aniž distributor odůvodnil toho omezení. Varovné informace byly uvedeny pouze cizojazyčně. Výrobky nebyly označeny identifikačními údaji o výrobci, dovozci popř. distributoru (§11 NV č. 86/2011 Sb.)

Zjištěné nedostatky stanovených výrobků – hraček

Při kontrolách dodržování zákona o technických požadavcích na výrobky a souvisejících nařízení vlády byla zjištěna následující porušení platných předpisů:

- prodej hraček, u nichž dovozce nepředložil ES prohlášení o shodě

- prodej dálkově ovládaných hraček, které pracují na nepovolené frekvenci (nesplnily ustanovení NV č. 426/2000 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rádiová a telekomunikační koncová zařízení)

- distribuce výrobků, u kterých distributor není schopen doložit údaje, potřebné k identifikaci hospodářských subjektů, které mu dodaly stanovený výrobek

- distribuce výrobků, které zjevně nesplňují požadavky stanovené zákonem a příslušným NV (není uvedena informace o výrobci či dovozci hračky, nejsou uvedeny informace pro spotřebitele či důvody pro případná omezení, proč hračky nejsou vhodné pro určitou skupinu dětí, informace nejsou uvedeny v českém jazyce, vysílání na nepovolené frekvenci).

Výsledky kontrol ověřování bezpečnosti odebraných vzorků hraček

V průběhu 3. čtvrtletí roku 2014 bylo v tuzemských obchodech odebráno k ověření bezpečnosti 21 typů hraček, z velké části na základě podání spotřebitelů či organizací (zejména gumičky na pletení náramků a další doplňky). Odebrán byl také jeden typ hračky, který vzbudil důvodné podezření inspektorů ČOI, že nevyhovuje platným předpisům a není pro dětské uživatele bezpečný.

Typy hraček, odebraných ve 2. a 3. čtvrtletí 2014, které při ověření bezpečnosti požadavkům nařízení vlády vyhověly:

Gumičky na pletení náramků – ELASTIC BANDS SOLID a NEON LOOM BANDS, art. 80/4061-18804 (podezření na obsah ftalátů se nepotvrdilo, neboť jsou vyrobeny z pryže, nikoliv z měkčeného PVC), potápěčská souprava 1865, ITEM 51 MS 1015 S 35 a fix do vody ALEX Rub a Dub, art. 00960723, další výrobky jsou v šetření.

Uložená opatření a sankce

Zákaz dalšího prodeje na celkem 2424 kusů hraček v prodejní ceně 130 682 Kč uložili inspektoři z následujících důvodů:

- neoznačení výrobků značkou shody

- žádná nebo nedostatečná identifikace výrobce či dovozce

- chybějící varovná upozornění a bezpečnostní informace v českém jazyce

- u hraček označených věkovou kategorií chyběly důvody omezení věku uživatele.

V hodnoceném období nabylo právní moci celkem 163 pokut v souhrnné hodnotě 2 809 500 Kč.

Závěr

Kontrolní akce prokázala i ve 3. čtvrtletí stále se opakující nedostatky. Z administrativních (formálních) závad to byly hlavně nabídka hraček bez označení CE či nabídka a prodej anonymních hraček, bez uvedení identifikačních údajů o jejich výrobci nebo dovozci.

Stále jsou také v nabídce hračky, které nejsou vybaveny varovným upozorněním nebo důvody, proč je konkrétní hračka pro určitou skupinu dětí nevhodná, případně jsou na hračkách tyto informace uvedeny pouze v cizím jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…