Na trhu se objevily anonymní hračky. Jsou nebezpečné

17.09.2015 18:32

Česká obchodní inspekce zjistila na vnitřním trhu nabídku anonymní hračky, která představuje pro nejmenší spotřebitele riziko poškození zdraví. Při laboratorních zkouškách se z odebraného vzorku výrobku - mořské panny uvolnily tři díly, které se celé vešly do zkušebního válce pro malé části, což znamená pro dětského uživatele nebezpečí udušení nebo zalknutí.

Na trhu se objevily anonymní hračky. Jsou nebezpečné
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Tato hračka je důkazem, že porušení formálních náležitostí, tj. chybějící informace o výrobci, případně dovozci i absence dalších  povinných údajů signalizuje i reálné nebezpečí ohrožení zdraví dítěte. Distribuce hračky – mořské panny byla zakázána a výrobek nahlášen kontaktnímu místu pro RAPEX.

Mořská panna - víla

Výrobce:                neznámý

Původ výrobku:   neznámý

Kupovat anonymní hračky dětem je nebezpečné!

Popis výrobku

Plyšová figurka mořské panny s plastovou přísavkou, umístěnou na šňůrce na temeni hlavy hračky. Vrchní díl bikin má panenka na tělíčku připevněný pomocí plastových nití. V pupíku je připevněný ozdobný broušený kamínek.

Příčiny nebezpečnosti

Hračka nebyla při prodeji označena v souladu se stanovenými požadavky NV č. 86/2011 Sb. Chybělo označení značkou shody a nebyly uvedeny žádné identifikační údaje o výrobci či dovozci ani další informace pro spotřebitele. 

Při laboratorních zkouškách (dle EN 71-1:2011 + A3:2014) byly u výrobku zjištěny tyto závady: Při zkoušce tahem (silou 10,1 N ± 0,3 N) se uvolnila pravá strana bikin, při použití síly 37,1 N se uvolnila i levá část bikin. Také ozdobný kamínek v místě pupíku se uvolnil, a to při použití síly 44 N (požadavek normy je 90±2 N). Tyto uvolněné malé části hračky zcela zapadly do zkušebního válce. To znamená, že při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku může nastat situace, při které malé dítě z hračky uvolní plastové části i ozdobný kamínek. Tyto části, zvláště kamínek, by v případě vdechnutí mohly způsobit malému dítěti závažné zdravotní problémy. 

Přijatá  opatření

Česká obchodní inspekce uložila kontrolované osobě v postavení distributora zákaz prodeje a stažení výrobku z trhu, aby zamezila dalšímu výskytu totožného výrobku, který nesplňuje technické požadavky příslušného nařízení vlády na hračky. Veškeré dostupné doklady a informace o nebezpečné hračce byly postoupeny kontaktnímu bodu na MPO k následnému zveřejnění v celoevropské databázi RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …