Na území kraje nacvičuje policie a armáda nejvyšší stupeň zajištění státní hranice

30.09.2015 16:30

Hejtman Michal Hašek navštívil v rámci dnešního (středa 30. září 2015) cvičení Policie ČR a Armády ČR k tématu migrační vlny krajský řídící štáb cvičení a na Břeclavsku se přímo v terénu seznámil s jeho průběhem.

Na území kraje nacvičuje policie a armáda nejvyšší stupeň zajištění státní hranice
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji se do cvičení zapojilo na 350 policistů a vojáků, kteří se zaměřili na nacvičení nejvyššího stupně zajištění státní hranice. „Já jako hejtman toto cvičení velmi vítám, protože je dobře, abychom na případnou mimořádnou situaci týkající se velké migrační vlny byli připraveni. Česká republika dává jasně najevo, že u nás ještě stále platí české i evropské právo, a jeho porušení například pokusem o nelegální vstup na území České republiky nebudeme jen přihlížet,“ konstatoval hejtman Michal Hašek. Jak následně dodal, stát vyhodnocuje rizika velké migrační vlny prostřednictvím ministerstva vnitra a vlády každý den. „V případě, že by hrozila nějaká zvýšená migrační vlna, tak budou samozřejmě hejtmani a kraje standardně vyrozuměni. Máme v celém procesu svoje místo, které je dáno plány IZS,“ řekl Michal Hašek.

Policisté a vojáci zahájili dnes ráno společné cvičení zaměřené na obnovení kontrol na státní hranici s Rakouskem. Kontroly přímo na hraničních přechodech neomezují provoz. Do cvičení je zapojeno 500 policistů a 300 vojáků. Jeho úkolem je vyzkoušet ochranu hranice v případě zesílení migrační vlny. Scénář cvičení počítá s tím, že se změní hlavní migrační trasa, která nově povede přes území České republiky. Policisté a vojáci si přímo na hraničních přechodech chtějí vyzkoušet, zda jsou na případné znovuzavedení kontrol připraveni. "Cvičení má jediný cíl, a to nasimulovat stav, kdy vláda rozhodla o znovuzavedení kontrol na státních hranicích," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…