Na výstavě k organizaci Světlana ukazuje ÚSTR schéma „pavouka“ z dílny StB

23.09.2017 11:26

Byla Světlana největší odbojovou organizací proti komunistickému režimu? Nevytvořila ji do velké míry Státní bezpečnost? Co o ní vlastně víme? Rozsáhlá výstava Případ Světlana. Proměny obrazu třetího odboje umožňuje nahlédnout do pozoruhodných pramenů, a díky nim i do činnosti dobových bezpečnostních složek. Připomíná nejen represe komunistického režimu, ale také osudy jeho sympatizantů a vykonavatelů moci, bez nichž by režim nemohl existovat.

Na výstavě k organizaci Světlana ukazuje ÚSTR schéma „pavouka“ z dílny StB
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Výstavu jako jeden ze svých největších letošních projektů připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek a Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Výstava ukazuje různé podoby příběhů o Světlaně,“ naznačuje členka autorského týmu Blanka Mouralová skutečnost, že Světlana byla už za komunistů znovu přešetřována a během let se v souvislosti s politickým vývojem měnily i výpovědi a svědectví jejích hlavních aktérů. Příběhů kolem ní tak vzniklo nespočetně a výstava ukazuje, jak se vnímání Světlany a jejích členů měnilo v průběhu času. Vedle četných dokumentů nabízí i odrazy dobového výkladu v tisku, literatuře a filmu. Doprovázena je pedagogickým programem.

Jeden ze symbolů výstavy tvoří „pavouk“ – jakési schéma, které pro své účely vypracovala Státní bezpečnost. „Nevíme ale, do jaké míry tento nákres zaznamenával dobovou realitu,“ upozorňuje Mouralová. Počet členů Světlany ani její přesná struktura nejsou doposud známy a její příběh dodnes není uzavřen. Metody, jimiž pracoval minulý režim, však ukazuje dostatečně.

Místo konání a doba trvání:
Rožnov pod Radhoštěm, Valašské muzeum v přírodě
27. září 2017 – 15. duben 2018

Vernisáž:
úterý 26. září v 16 hodin ve Valašském muzeu v přírodě – v prostorách Sušáku, Palackého 147, Rožnov pod Radhoštěm

Pořadatelé:
Ústav pro studium totalitních režimů
Archiv bezpečnostních složek
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…