Na zámku v Benátkách nad Jizerou se otevřela stálá expozice velkých kopytníků

27.05.2017 12:12

Slavnostní otevření stálé expozice velkých kopytníků se v pátek odpoledne uskutečnilo na zámku v Benátkách nad Jizerou. Od zítřka je pak stálá výstava fotografií Vojtěcha Lukáše přístupná veřejnosti, návštěvníci ji najdou v prostorách informačního centra.

Na zámku v Benátkách nad Jizerou se otevřela stálá expozice velkých kopytníků
Foto: Vojtěch Lukáš
Popisek: Stálá expozice velkých kopytníků na zámku v Benátkách nad Jizerou

Vernisáže se zúčastnilo vedení radnice města Benátky nad Jizerou, ale také reprezentace partnerských měst, moravských Hustopečí a slovenské Modry. Kromě velkoformátových fotografií zubrů, divokých koní a praturů, kteří se vyskytují v rezervaci v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Milovice-Mladá, mezi městy Benátky nad Jizerou a Milovice, jsou pro návštěvníky připraveny také suvenýry s tematikou velkých kopytníků. Plyšoví zubři, ale i přívesky, turistické známky či pohlednice s vyobrazením těchto největších savců evropského kontinentu.    

Stálá expozice vychází vstříc rostoucímu počtu návštěvníků, kteří do regionu přijíždějí právě za celosvětově unikátní rezervací velkých kopytníků. Ta se za posledních několik let stala světově nejsledovanějším projektem nejenom ve Středočeském kraji, ale v celé České republice. Zprávy o návratu zubrů, divokých koní a zpětně šlechtěných praturů obletěly svět od Evropy, přes Japonsko, Nový Zéland, Austrálii či USA. Objevily se v médiích na pěti kontinentech, včetně prestižních titulů, jako New York Times, Washington Post či BBC. 

Současně se stálou výstavou se v Benátkách nad Jizerou otevřelo rovněž nové centrum ekologické výchovy, ale i mandloňový sad. „Od našeho partnerského města Hustopeče, které je vyhlášené právě svým mandloňovým sadem, jsme dostali darem 30 sazenic. Dokoupili jsme dalších 120 a na více než hektaru jsme vysadili mandloňový sad. Ten navazuje na dva domovy důchodců, takže zde najdou přirozený klid senioři z těchto zařízení,“ vysvětlil Jaroslav Král, starosta města Benátky nad Jizerou.

První velkou zatěžkávací zkouškou projde expozice velkých kopytníků na benáteckém zámku v neděli. „V zahradách a parcích v okolí zámku se totiž uskuteční velký dětský den. Ten tradičně láká tisíce návštěvníků, předpokládáme, že velká část z nich si nenechá ujít možnost prohlédnout si novou expozici,“ uvedl Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, který vznik stálé výstavy inicioval a zároveň s městskou společností dětský den pořádá.    

„Návštěvníci se mohou těšit na divadélka, hudbu, výrobu dřevěných výrobků, malování na obličej a další akce, které se uskuteční na dvou pódiích a dalších místech v zámeckém areálu,“ doplnil Karel Bendl.

Jak informační centrum, tak nové centrum ekologické výchovy, se přitom bude zaměřovat na oblast bývalého vojenského prostoru. „Město Benátky nad Jizerou silně podporuje jak rozšíření rezervace velkých kopytníků, tak vyšší stupeň ochrany tohoto území, tedy vznik národní přírodní památky,“ doplnil Jaroslav Král. 

„Velice nás těší, jak aktivně benátecká radnice přistupuje k rozvoji turistického ruchu, který rezervace velkých kopytníků přináší. Jen spokojení návštěvníci totiž budou utrácet peníze a příště se sem rádi vracet. Konkurence je v turismu obrovská, takže ani světový ohlas bez navazujících aktivit samospráv a podnikatelů okolních měst a obcí sám o sobě nestačí,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků v roce 2015 založila.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz. 

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Semix, Megabooks CZ, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

O společnosti Česká krajina: Ochranářskou společnost Česká krajina (www.ceska-krajina.cz) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, je členem poroty Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…