Na západě Čech padělky na tržnicích i v buticích

05.10.2014 18:40

Další úspěšnou akci si mohli na konto připsat západočeští inspektoři po dvou kontrolách v Železné Rudě, kde zabrali přes tisíc kusů padělků výrobků známých značek za téměř 2,5 milionu Kč v odhadnutých cenách originálů.

Na západě Čech padělky na tržnicích i v buticích
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Celkem zabrali za poslední 4 týdny cca 6800 kusů výrobků, jejichž prodejem by majitelům práv duševního vlastnictví vznikla škoda ve výši přesahující 13,2 milionu Kč. „Prodej padělků však nezjišťujeme jen na tržnicích, ale také v obchodech s tzv. luxusním zbožím a odpovídajícími cenami. O tom svědčí pokuta ve výši 1 milion korun, uložená butiku v Mariánských Lázních za nekalé obchodní praktiky – nabídku a prodej padělků značkových výrobků v hodnotě originálů přesahující 4 miliony korun, která nabyla právní moci v minulém týdnu,“ řekl Jan Řezáč, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Plzni.

V sobotu dne 20. září 2014 proběhla v Železné Rudě kontrolní akce, při níž bylo čtyřmi inspektory zajištěno 1004 kusů výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví v prodejní ceně přesahující 1,9 milion korun, při další kontrole 25. září zajistili 150 kusů výrobků za téměř půl milionu Kč. V obou případech se jednalo především o textilní zboží, opasky, kabelky, brýle a hodinky neoprávněně označené chráněnými prvky značek Louis Vuitton, Nike, Adidas, Bench, Burberry, Jack Wolfskin, Prada a dalších. Během posledních 4 týdnů to byla již osmá kontrolní akce, kterou provedli inspektoři ČOI Plzeňského a Karlovarského kraje (další velké kontroly probíhaly v druhé polovině srpna  - například 15. srpna ve Folmavě a na Svatém Kříži u Chebu, či o den později opět v Železné Rudě. Nejúspěšnější byla kontrola v tržnici Dragoun v Chebu 12. září, kde 13 inspektorů zajistilo rekordní počet falzifikátů – více než 3000 ks, v odhadnuté ceně originálů přesahující 8 milionů Kč).

Na skutečnost, že nabídka a prodej výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví není už dávno pouze doménou příhraničních tržnic, upozorňuje Česká obchodní inspekce spotřebitele vždy, když se s jejich nabídkou setká na prodejních místech, kde spotřebitel očekává vzhledem k úrovni prodeje nabídku originálního značkového zboží. Kontrolní zjištění  ČOI z poslední doby potvrzují, že s falzifikáty se mohou spotřebitelé setkat stále častěji i „lepších“ obchodech a luxusních buticích větších měst. Spotřebitelům jsou nabízeny padělky k nerozeznání od originálu - jejich zpracování, označení i visačky budí dojem originálu. Dokonce i jejich cena (v řádech tisíců) spotřebitele oklame, takže nepředpokládá, že by mohl kupovat falzifikát. Od poloviny srpna zajistili západočeští inspektoři v kamenných provozovnách více než přes 300 kusů padělků značkového zboží v hodnotě originálů přesahující 300 tisíc Kč.

Jednomu z těchto butiků byla za klamavé obchodní praktiky Inspektorátem ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj pravomocně uložena pokuta 1 milion korun. Jednalo se o butik Nina Fashion v Mariánských Lázních, kde při kontrole v loňském roce inspektoři zjistili nabídku a prodej výrobků s neoprávněnými označenými Burberry, Dolce&Gabbana, Tommy Hilfiger, Lacoste, Gucci, Armani, Hugo Boss a Replay. Jednalo se o textilní zboží (kabáty, bundy, saka, svetry, kalhoty, džíny, košile, trika) a oděvní doplňky (opasky a čepice). Výše pokuty byla stanovena vzhledem k množství zajištěného zboží (více než 1 000 ks) v hodnotě originálů přesahující 4 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…