Nadace ČEZ: Díky otočné sedačce se senioři dostanou do divadla i na hory

17.04.2021 9:50

Jako pokropeni živou vodou si připadají mnozí senioři využívající služeb šumperské obecně prospěšné společnosti Pontis. Díky otočné sedačce, kterou Pontis koupil ze stotisícového daru Nadace ČEZ, teď mohou pohodlně nastoupit do služebního tranzitu a nechat se odvézt do denního stacionáře, kde tráví čas se svými vrstevníky.

Nadace ČEZ: Díky otočné sedačce se senioři dostanou do divadla i na hory
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Někteří z nich si mysleli, že už se v životě nedostanou z domu. Teď mají nové přátele a navíc se s nimi dostanou třeba za kulturou nebo do přírody,“ popisuje přínos „kouzelné“ sedačky Petra Pospíšilová, vedoucí denního stacionáře Volba, který Pontis provozuje na okraji Šumperka.

Tranzit má díky nadačnímu grantu také další úpravu, která výrazně usnadní život klientům i zaměstnancům stacionáře. „Pořídili jsme přídavný vysouvací schůdek, který zajistí bezpečné nastupování a vystupování. Někteří naši klienti jsou po operaci pánve a po zlomeninách nebo mají jiné zdravotní problémy a nezvládnou zvednout nohu tak vysoko, aby mohli do auta nastoupit. Takže nástup vozidla byl často v režii našich zaměstnanců, museli zapojit svou šikovnost a hlavně sílu. Bylo to vyčerpávající hlavně pro ženy, které tvoří většinu našeho personálu,“ dodává Petra Pospíšilová.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Pontisová doprava slouží především ke každodennímu svážení klientů z jejich bydliště do denního stacionáře na Bohdíkovské ulici, kam to mají někteří ze vzdálenějších obcí až 30 kilometrů. Často se pak autem společně vypravují do společnosti, čímž se Pontis snaží zabránit jejich sociální izolaci. „V předcovidových dobách jsme jezdili do města, naši klienti mají rádi kulturu i cukrárny,“ směje se Petra Pospíšilová a dodává., že největším zážitkem seniorů byla výprava na kopec. „Lesáci nám odstranili všechny bariéry, takže jsme mohli vyjet autem až úplně nahoru a před námi se rozprostřel úžasný výhled. Někteří lidé byli doslova dojatí a říkali, že něco podobného kvůli své omezené pohyblivosti nezažili třicet let.“

Pontis je největším poskytovatelem sociálních služeb v Šumperku. Zaměřuje se na široké spektrum klientů od nejmenších dětí až po seniory, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci a potřebují pomoc či podporu jiné osoby. Průměrný věk klientů denního stacionáře, kterým tranzit upravený díky podpoře energetiků slouží, je 84 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…