Nadace ČEZ: Důchodci na Chomutovsku se mohou skamarádit s počítačem

04.11.2014 15:40

Občanské sdružení Kapka 97 z Chomutova pomůže onkologicky nemocným seniorům neztratit se ve věku informačních technologií. Díky novému počítačovému vybavení a prostředkům na organizaci i zpříjemnění kurzů, na které Nadace ČEZ přispěla přes 140 tisíc korun, mohou desítky lidí v důchodovém věku a nelehké zdravotní situaci vstoupit do nového světa informací, zábavy a snadnější komunikace se svými blízkými.

Nadace ČEZ: Důchodci na Chomutovsku se mohou skamarádit s počítačem
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Rostoucí přítomnost informačních technologií v každodenním životě znamená pro starší lidi stále větší problém. Kdo dnes neumí s počítačem, tomu unikne spousta důležitých informací. Nejde ale jen o zjištění otevírací či ordinační doby nebo vyhledání nejrychlejšího dopravního spojení.

„Seniory mnohem více trápí komunikační bariéra. Chtějí umět napsat e-mail vnoučatům na druhém konci světa a prohlédnout si fotky od svých přátel,“ řekla Marcela Vörösová, předsedkyně Kapky 97, občanského sdružení onkologických pacientů a přátel.

Kapka 97 organizuje neformální semináře pro patnáct onkologicky nemocných v důchodovém věku, které odborný lektor individuálně a srozumitelně učí práci s počítačem. Jako motivační odměna potom slouží proložení výcviku relaxačními službami.

„Seniorům kurz přinese poznání nového, odstranění ostychu a také zvýšení sebevědomí a uplatnění. Celkově se stanou samostatnější, a často pak sami přesvědčují své váhavější přátele, aby se také naučili s počítačem“ dodala Vörösová.

Na sedm přenosných počítačů a další technické vybavení, které bude sdružení Kapka 97 sloužit i v dalších letech, stejně jako na všechny služby spojené s konáním kurzu přispěla Nadace ČEZ částkou 140 800 tisíc korun v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Předkládané projekty se mohou týkat podpory dětí a mládeže, sportu, sociálních služeb, vzdělání nebo kultury.

„Seznámení seniorů s moderními technologiemi je výborný způsob, jak jim otevřít nové obzory a dopřát spokojenější stáří,“ říká Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec