Nadace ČEZ: Grantový program Stromy je otevřen

15.02.2024 8:57 | Tisková zpráva

Blíží se jaro a sním i výsadba nových stromořadí. Nadace ČEZ 1. února opět otevřela oblíbený grantový program Stromy. Žadatelé mohou využít až 150 tisíc korun na výsadbu stromů, alejí či obecních sadů. Žádosti o finanční příspěvek v grantu Stromy přijímá Nadace ČEZ od 1. do 29. února 2024.

Nadace ČEZ: Grantový program Stromy je otevřen
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Zájem o grant Stromy je stále veliký. Obce ale i neziskové organizace či zájmové spolky mohou získat až 150 000 korun na výsadbu zeleně. Přestože v přijatých žádostech stále převažují zejména projekty výsadby alejí a stromořadí, čím dál častěji se objevují i další nápady. Obce například obnovují bývalé nebo zakládají nové obecní sady, zastiňují venkovní sportovní areály či koupaliště, zakládají arboreta nebo ozeleňují náměstí okrasnými dřevinami.

A trochu statistiky:

V Královéhradeckém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 46 projektů částkou téměř 4,8 milionů korun. V loňském roce dostalo grant 8 žadatelů a částka přesáhla 800 tisíc korun.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46091 lidí

V Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 26 projektů částkou přes 2,8 milionů. V loňském roce grant dostaly 3 žádosti a částka na výsadbu dosáhla 330 tisíc korun.

V Kraji Vysočina to pak bylo od roku od roku 2011 dokonce 85 projektů s částkou téměř 7,8 milionu korun. V loňském roce stromy sázeli na 19 místech a celková částka se vyšplhala na více než 1 milion 500 tisíc korun.

„Stromy nepatří jen do lesa, ale i do měst. Čím dál víc studií navíc dokazuje, že vedle zmírňování klimatických dopadů jsou pro lidi stromy důležité i z pohledu psychického zdraví: snižují stres a napětí, navozují pocity štěstí a uklidňují. Proto nás velmi těší, že můžeme k návratu stromů i do zástavby pomáhat,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Kdo chce stihnout jarní výsadbu, musí podat žádost během letošního února, další kolo grantu pak proběhne v létě.

Na východě Čech mají nové stromořadí například:

V Ohnišťanech byl výsadbou stromů a keřů obnoven sad v místech, kde původně rostl. Dobrovolníci společně vysadili na 87 stromů a 450 keřů převážně krajových odrůd. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 85 tisíc korun.

V Trutnově v aleji na Kryblici přibylo 30 nových stromů. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 149 582 korun. Stávající alej byla prodloužena o hrušně, švestky a višně.

V Helvíkovicích vysadili 300 metrů živého plotu, který oddělil frekventovanou silnici od komunikace pro pěší a kolaře. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 114 500 korun.

V obci Telecí proběhla výsadba nových stromů a keřů v blízkosti Základní a mateřské školky. Vznikl tak nejen odpočinkový, ale i výukový prostor pro děti i dospělé. Příjemné prostředí pro odpočinek, relaxaci a pozorování přírody si místní pochvalují.

Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 100 790 korun v grantovém řízení Stromy. Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za posledních 20 let podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně. Některá grantová řízení Nadace ČEZ jsou časově omezená a potřeba si tedy ohlídat termín podání žádosti. Granty Podpora regionů a Oranžové hřiště probíhají celoročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…