Nadace ČEZ: Horní Suchá si opět připomněla hornické tradice. Uspořádala další Fedrování s folklórem

20.09.2015 12:35

Hornická obec Horní Suchá nedaleko Havířova uspořádala osmý ročník přehlídky folklórních souborů z České republiky i zahraničí. Víkendové Fedrování s folklórem přivítalo více než 160 účinkujících, kteří všem přítomným připomněli tradice a zvyky několika regionů převážně z blízkosti česko-polských hranic. Horní Suchou v pořádání kulturní slavnosti podpořila Nadace ČEZ příspěvkem sto tisíc korun.

Nadace ČEZ: Horní Suchá si opět připomněla hornické tradice. Uspořádala další Fedrování s folklórem
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Hornosušský Dělnický dům hostil přehlídku plnou tance, muziky, nádherných krojů i dobré zábavy letos už poosmé. „První Fedrování s folklórem jsme uspořádali v roce 2006 a akci si oblíbili místní i přespolní. Od té doby začínáme hovořit o tradici a každým rokem obohacujeme program. Letos poprvé byl součástí Fedrování nedělní koncert v sousední hornické obci Stonava, kde vystoupila největší hvězda letošního festivalu – profesionální Poddukelský umelecký ľudový kolektív - PUĹS ze Slovenska,“ sdělil starosta Horní Suché Jan Lipner.

Kromě slovenského PUĹSu přijeli do Horní Suché zástupci polské Kaliny a Ork, Dęta Dąbrowa Górnicza, Mladiny z Plzně, pardubické Lipky, ostravské Šmykňy s ukázkou slovenského folkloru i další menší soubory z kraje a jeho okolí. Akci v pět hodin odpoledne odstartoval úvodní proslov starosty obce Jana Lipnera, po kterém následovalo několik hodin energického lidového umění, které návštěvníky vybízelo k tanci, zpěvu i poznávání kultur a oživování tradic.

Přehlídku, na kterou se do Horní Suché pravidelně sjíždějí milovníci folkloru a kvalitních ukázek lidových tradic z Česka, Slovenska a Polska, podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Fedrování s folklorem v Horní Suché se dlouhodobě zasazuje o udržování tradic a prezentaci folkloru tamního regionu a oblastí, ze kterých přicházeli na Ostravsko lidé za prací. Do organizace obec pravidelně zapojuje mladé i starší občany například z místního Klubu hornických důchodců a my jsme velmi rádi, že jsme se mohli připojit a rovněž přiložit ruku k dílu,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…