Nadace ČEZ: Školáci v Mostech zahájili vyučování v přírodě, vysadili 22 slivoní

16.09.2020 10:57

Žáci 7. B ze Základní školy v Mostech u Jablunkova vyrazili do přírody a zahájení školního roku oslavili prací.

Nadace ČEZ: Školáci v Mostech zahájili vyučování v přírodě, vysadili 22 slivoní
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nedaleko kulturní památky Jablunkovské Šance pomohli zahradníkům vysadit alej 22 švestek a zatraktivnit vstup do unikátního prostoru, který se také díky obecním investicím stává stále vyhledávanějším cílem turistů. Vznik aleje podpořila částkou 148 627 korun Nadace ČEZ v rámci svého grantového programu Stromy.

Školáky čekalo nejen sázení stromů, ale i zhruba sedmikilometrová cesta zpátky do školy. „Vzali jsme to po polních a lesních cestách, takže jsme během několika hodin absolvovali v praxi pracovní vyučování, přírodopis, dějepis a zeměpis, ale i tělocvik,“ vysvětlil třídní sedmáků Jan Beiger.

„V dnešní době, kdy lesy trápí kůrovec a sucho, je každý zdravý a vhodně vybraný strom velkou pomocí pro krajinu. My navíc věříme, že slivoně budou dobře plodit a nabídnou turistům chutné švestky,“ řekl starosta Mostů Ondřej Niedoba. Nově vysazené stromy totiž vytvořily alej, která vede k unikátní polní pevnosti Jablunkovské Šance, vybudované v 16. století na ochranu hranic Slezska proti uherským a tureckým vpádům.

A právě velmi rané slivoně Prunus domestica Opál jsou zárukou nejen dobrých plodů. Zahradnická firma je navrhla tak, aby nenarušovaly krajinný ráz nedalekého polního opevnění a zároveň aby dobře přežily mnohdy drsné beskydské zimy. 

Nadace ČEZ dosud podpořila téměř 60 miliony korun na 550 projektů zaměřených na výsadbu zeleně, obyvatelé měst a obcí díky tomu zasadili zhruba 100 000 stromů či keřů. Jeden strom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2. Slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.     

„Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc. Vždy máme radost, když vidíme, že se do výsadby zapojí také děti a mladí lidé, kteří si díky tomu mohou od útlého věku uvědomit, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…