Nadace ČEZ: Tři Masarykovy lípy padly, místo nich bylo vysazeno dvacet nových

06.11.2015 16:01

Nově vysazených sedmnáct lip srdčitých u fotbalového hřiště v Žalhosticích má od pátku 6. listopadu své patrony v podobě dětí z tamní základní školy. Další tři lípy byly vysazeny v dolní části obce u řeky Labe a pět různých listnáčů se nyní rovněž zakořeňuje u mateřské školy. Na výsadbu podzimní zeleně získala obec 36 000 korun od Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ: Tři Masarykovy lípy padly, místo nich bylo vysazeno dvacet nových
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„V obci jsme měli celkem deset starých lip, které zde zasadil sám první československý prezident T. G. Masaryk. Bohužel zub času, povětrnostní podmínky i to, že rostou v blízkosti silnice, se na stromech dost podepsaly. Svými kořeny i nazvedávaly chodník. Proto jsme museli tři z nich po odborném posouzení nechat porazit. Samozřejmě místním lidem se to příliš nelíbí, a tak jsme jim slíbili, že vysadíme lípy nové. Proto jsme využili možnosti, zažádat si o finanční prostředky na novou výsadbu u Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy,“ říká starostka Stanislava Hanková. Jak dodala, stromy u hřiště porostou prakticky v sousedství školy, takže se o ně budou starat její žáci.

„Učitelé vybrali ve svých třídách ke každému stromu jednoho hlavního patrona a ten si k sobě dobral další spolužáky. Všichni se pak podepsali na pamětní listy. Celkem máme 110 školáku, každá lípa má tak hned několik patronů, a to od prvňáčků až po deváťáky. Budou se o ně starat a pozorovat, jak rostou a košatí. Aby všechny stromy dobře rostly, náš školní sbor jim k tomu dnes i zazpívá,“ dodal s úsměvem ředitel školy Vladimír Fiedler. Nejenže se poté chopil doprovodné kytary, ale také si zavzpomínal na dobu před více než čtyřiceti lety, kdy sám u fotbalového hřiště během podobné akce rovněž jeden dnes již mohutný strom zasadil.

Kromě školáků nepřišly zkrátka ani děti ze sousední mateřinky. Ty budou moci pozorovat, jak u nich rostou líska, javor, slivoň, dub a habr. „Náš původní záměr byl, vysadit v obci celkem pětadvacet nových lip jako náhradu za tři pokácené. Bohužel se jich podařilo sehnat jen dvacet. Tři jsme zasadili u Labe, zbytek u školy. Pět stromů je proto jiných, a to doslova různých, děti se tak od mala budou seznamovat i s jinými dřevinami, než s těmi typickými pro naši obec a její okolí,“ poznamenala k tomu starostka.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci a ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Výzkumy ukazují, že výskyt astmatu u dětí se snižuje až o čtvrtinu, pokud přibude dalších 350 stromů na jeden kilometr čtvereční v oblasti, kde dlouhodobě žijí.

„Od roku 2011 se nám ve spolupráci s městy a obcemi po celé České republice podařilo vysadit téměř dvě stě stromořadí. Loni jsme pro velký zájem vyhlašovali grantové řízení Oranžové stromy pro jaro i podzim. Ani letos zájem neustal, navíc kromě alejí je možná i liniová výsadba,“ uzavírá Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ, s tím, že zvláště potěšující je snaha měst a obcí zapojit do výsadby i jejich obyvatele, včetně těch nejmenších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec