Nadace ČEZ: Třikrát jednatřicet aneb na okraji Tuchoměřic roste nový sad

18.11.2020 10:57

Tam, kde končí zástavba rodinných domů v Tuchoměřicích a o něco dál začíná průmyslová zóna nyní vyrůstá na zelené pláni v lokalitě zvané Nad skálou 31 ovocných stromů.

Nadace ČEZ: Třikrát jednatřicet aneb na okraji Tuchoměřic roste nový sad
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Mix švestek, hrušní, jabloní a třešní zde zakořeňuje od úterý 17. listopadu. Na výsadbu nového ovocného sadu získala obec díky grantu Stromy 149 975 korun od Nadace ČEZ .

„Před časem jsme se rozhodli, že bychom rádi oživili extravilán naší obce o příjemné místo pro relaxaci. Volba padla na výsadbu nového ovocného sadu, v němž si bude moci každý sám natrhat ovoce podle vlastní chuti, což jistě bude hlavně lákavé pro děti. Celé území by se také mělo časem přeměnit v klidovou zónou a přirozenou hranicí mezi zastavěnou částí obce a komerční oblastí. Ovocné stromy budou navíc poskytovat potřebný stín, poslouží jako větrolam a podpoří i zadržování vody v krajině,“ říká Pavel Cihlář, starosta Tuchoměřic.

Výsadba ovocného mixu probíhala v režii místních rodin a za dohledu odborníků zahradnické firmy tak, aby byla dodržena restriktivní opatření související s covid-19. K dispozici byla desinfekce a stromy byly usazovány do země ještě ve větší vzdálenosti od sebe, než je nyní z bezpečnostních důvodů mezi osobami dovolena. Sázející měli z domova přinesené vlastní zahradnické náčiní a pochopitelně nasazené roušky, pokud se zrovna nejednalo o jednu z jednatřiceti rodin u svého stromu. „Číslo jednatřicet není náhodné. Dnes si totiž připomínáme stejný počet let od 17. listopadu 1989, takže jsme výsadbu pojali jako takovou symboliku. Nu, a kolik stromů, tolik sázejících rodin. Museli jsme přitom udělat pořadník, takový byl mezi našimi obyvateli o výsadbu na kraji obce zájem,“ dodal starosta.

Realizaci výsadby rodinného typu, tedy takovou jíž se účastní samotní obyvatelé měst a obcí, pochopitelně vždy vítá i Nadace ČEZ. Dokazuje to sounáležitost lidí s místem, v němž žijí, že jim záleží na životním prostředí i na budoucnosti dalších generací a také na dobrých sousedských vztazích. Zatímco v prvních letech po spuštění grantu Stromy se většinou vysazovala klasická stromořadí původních a v krajině již chybějících dřevin, ale i křovin, nyní stále častěji přichází na řadu výsadba obecních sadů či ovocných alejí.

„Jsme rádi, že vedení obcí i v této nelehké době najdou způsoby, jak výsadbu bezpečně zrealizovat. Zelených plic totiž není nikdy dost. Ostatně i proto jsme letos grant Stromy rozšířili také na obecní sady, parky či veřejné zahrady. Další letošní novinkou je, že dlouhotrvající enormní zájem o tento grant vedl správní radu nadace k úpravě zásadního pravidla, takže nyní kromě měst a obcí mohou o něj žádat i neziskové organizace. Některé obecně prospěšné společnosti tak již navracejí ovocné stromy i tam, kde dříve v hojné míře rostly, ale časem z krajiny vymizely nebo z nich zbyla už jen plodící torza. Většinou proto, že obec z nějakého důvodu v daném místě zanikla. Samozřejmě vítáme i výsadbu zcela nových ovocných sadů jako třeba právě v Tuchoměřicích,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…