Nadace ČEZ: V královském městě mají již druhý Oranžový přechod

26.07.2018 8:49

V rámci severních Čech devatenáctý Oranžový přechod Nadace ČEZ a druhý ve městě mají oficiálně od středy 25. července v Kadani.

Nadace ČEZ: V královském městě mají již druhý Oranžový přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nachází se stejně jako ten první, podpořený nadací již v roce 2016, v nejvíce frekventované páteřní ulici Chomutovská. Nadační příspěvek na jeho realizaci činil 85 067 korun.

„Přechod pro chodce mezi sídlištní zástavbou a dvěma základními školami, byl nejen neosvětlený, ale také neodpovídal současným platným předpisům. Proto jsme nechali stavebně upravit komunikaci tak, aby vznikly z obou stran nástupní ostrůvky a byla tak dodržena správná délka přechodu. Respektive z necelých deseti se jeho délka zkrátila na sedm metrů. Další významnou úpravou bylo i nasvícení přechodu. V tomto případě jsme požádali o grant ve výši 85 067 korun u Nadace ČEZ, která nasvícení přechodů podporuje napříč celou republikou,“ uvedl Jiří Kulhánek, starosta Kadaně s tím, že podobný Oranžový přechod se nachází o několik set metrů dál směrem do centra.   

V rámci celé republiky již Nadace ČEZ podpořila realizaci 132 Oranžových přechodů za rovných 20,5 milionu korun. V Ústeckém a Libereckém kraji, tedy na severu Čech, jich je zatím devatenáct za bezmála tři miliony korun (přesně 2 922 782 Kč). Společně s odborníky z řad krajských zástupců BESIP přitom nadace podporuje nasvícení nebezpečných přechodů již od roku 2013.

„Nebezpečných přechodů na českých silnicích je bohužel stále hodně. Proto zájem o jejich osvětlování mezi městy a obcemi neustává. Obzvlášť důležitá je maximální prevence v místech, kde se pohybují děti. Vedení města Kadaně se to povedlo zrealizovat hned dvakrát na nejvíce vytížené komunikaci ve městě. Nyní nasvícený přechod se totiž nachází u Základní školy a mateřské školy při nemocnici, která sousedí s 3. základní školou. Před dvěma lety jsme pak podpořili 120 tisíci korunami realizaci Oranžového přechodu mezi mateřským centrem Radka a centrem pro nejmenší Raduška,“ dodala Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jak ještě poznamenal starosta Kulhánek, s úpravou a nasvícením dalších přechodů pro chodce počítají v královském městě i do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…