Nadace ČEZ: Ve městě na soutoku Labe s Vltavou mají další dva Oranžové přechody

24.07.2020 12:01

Sedm Oranžových přechodů, jejichž nasvícení finančně podpořila Nadace ČEZ, má již město Mělník. Dva z nich byly oficiálně zprovozněny ve čtvrtek 23. července. Nacházejí se zhruba 300 metrů od sebe v Bezručově ulici, která patří mezi nejfrekventovanější komunikace ve městě. Osadit oba přechody novými bezpečnostními prvky stálo zhruba 210 000 korun. Nadační příspěvek činil 120 000 korun.

Nadace ČEZ: Ve městě na soutoku Labe s Vltavou mají další dva Oranžové přechody
Foto: MěÚ Mělník
Popisek: V Mělníku mají další dva Oranžové přechody

„Oba přechody jsou důležitou spojnicí pro všechny, co docházejí ve městě pěšky do zaměstnání, na úřady, za službami či nákupy. Pro děti a mládež jsou zase spojnicí při jejich cestách do škol, za sportem, kulturou i jejich koníčky v různých zájmových organizacích. Jsme velice rádi, že nám Nadace ČEZ opět vyšla v grantovém řízení vstříc. Již nyní se připravujeme na nasvícení dalších dvou Oranžových přechodů, takže ve finále jich budeme mít už devět. Rádi bychom to ovšem jednou dotáhli alespoň na tucet,“ uvedl starosta Ctirad Mikeš během symbolického přestřižení pásky u přechodu, který je blíže k Novému mostu přes řeku Labe.

Nadace ČEZ osvětluje pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP a na základě znalostí a doporučení místních samospráv přechody pro chodce od roku 2013. Od počátku se setkává s velkým zájmem měst, obcí i široké veřejnosti napříč republikou. V rámci celé republiky již bylo zrealizováno 182 projektů za celkem 26 337 313 milionů korun, z toho 25 za 3 324 524 korun ve Středočeském kraji. Počet projektů ovšem neodpovídá počtu Oranžových přechodů, neboť v některých městech či obcích se jich podařilo v rámci jednoho projektu vybudovat dva i více.

„Příkladem je právě Mělník, kde využili finanční prostředky k nasvícení hned dvou problémových přechodů. Rovněž v roce 2017 zde nasvítili dva přechody, a to v městské památkové zóně v těsné blízkosti komplikované křižovatky s Pražskou ulicí. Vzhledem k celkovému počtu již realizovaných Oranžových přechodů a zájmu o další je vidět, že vedení města myslí na jeho obyvatele. Řídí se přitom přesně základním bezpečnostním heslem na silnicích - Vidět a být viděn. Právě v tomto duchu podporujeme města a obce v budování osvětlených přechodů v místech, kde se pohybuje hodně lidí a hlavně děti,“ dodala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

V Mělníku byla díky podpoře Nadace ČEZ nasvícena první trojice Oranžových přechodů v roce 2015, a to v blízkosti dvou základních a jedné střední školy v ulicích Pražská, Českolipská a O. Wenzla. V roce 2017 k nim přibyly další dva v Krombholcově a Fibichově ulici. Tedy nedaleko dvou základních a jedné speciální školy a také na trase do knihovny, kulturního domu a regionálního muzea. Vzhledem k tomu, že se přechody nacházejí v městské památkové zóně, jsou výjimečně nasvětlovací sloupy černé barvy, aby nenarušovaly historický ráz okolí.

Letošní dva zprovozněné přechody oranžové barvy se nacházejí v již zmiňované nejvíce frekventované Bezručově ulici. Intenzita dopravy oběma směry zde činí až 16 000 vozidel denně, neboť se jedná o hlavní tah na Mladou Boleslav či Neratovice, opačným směrem pak třeba na Slaný, Prahu, případně i Štětí a Českou Lípu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…