Nadace ČEZ pomáhá vysazovat aleje. Naposledy ve Štětí na Litoměřicku

20.11.2014 10:59

Dvě nové aleje nyní lemují Horovu stezku, pěší spojnici města s vlakovým nádražím, a ulici Zahradní ve Štětí. Výsadba proběhla v rámci místní revitalizace prostředí po únorové likvidaci nevzhledných porostů a černých skládek. Vysazení nových listnáčů uhradila v plné výši Nadace ČEZ, která městu poskytla částku 110 000 Kč.

Nadace ČEZ pomáhá vysazovat aleje. Naposledy ve Štětí na Litoměřicku
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

O výsadbu se postarali zaměstnanci Štětí pod odborným dohledem zahradnice Petry Plickové. Společně vybírali nejvhodnější zeleň pro daná místa. Alej v Zahradní ulici tvoří zejména javory, které slouží jako přírodní větrolamy. Podél Horovy stezky byly vysázeny jak okrasné jabloně, tak i dřeviny důležité pro ptactvo, jako například jeřáb, hloh či dřín. V únoru roku 2014 proběhly na těchto pozemcích probírky hustých a nevzhledných porostů, které byly dvěma novými stromořadími nahrazeny.

„Horova stezka spojuje centrum s vlakovým nádražím, tedy tvoří první dojem každého návštěvníka našeho města. Jsme moc rádi, že ji nyní zdobí nová alej, která nejen že dobře vypadá, ale také naše město čistí a ozdravuje,“ uvedl starosta Štětí Tomáš Ryšánek.

Letošní sázení alejí navazuje na podporu výsadby stromů z roku 2011 a 2013. Celkem už města a obce obnovily či nově vysadily 140 stromořadí, letos Nadace ČEZ podpoří vznik 52 alejí.

„Podpora výsadby alejí má neuvěřitelný ohlas. Hlásí se nám desítky obcí a měst s nápady na obnovu alejí v místech, kde dříve historicky existovaly, ale postupně bohužel vymizely,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Alarmujícího úbytku tradičních stromořadí si v loňském roce všimlo i Ministerstvo životního prostředí ČR a vyhláškou podmínky pro kácení alejí zpřísnilo. Ty totiž vedle své estetické funkce přispívají ke snížení prašnosti a hlukové zátěže, pohlcují oxid uhličitý a díky přirozenému stínu poskytují lidem úlevu při vysokých vedrech.

„Blahodárný vliv stromů si asi každý uvědomuje. Méně už se ale ví, jak velký jejich přínos skutečně je. Například takový průměrně vzrostlý strom vyprodukuje během jediného dne množství kyslíku potřebné až pro deset lidí,“ uvedl botanik Václav Větvička.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.
Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…