Nadace knížete z Lichtenštejna podala odvolání proti konfiskaci majetku státem

08.04.2016 20:08

Nadace knížete z Lichtenštejna, soukromá nadace, která spravuje část majetku lichtenštejnské knížecí rodiny, potvrzuje, že podala ke Krajskému soudu v Praze odvolání, v němž požaduje zrušení rozsudku o konfiskaci svého majetku. Reagovala tak na žalobu, kterou v roce 2014 podal proti Nadaci stát, a proti rozsudku ve prospěch státu, který vynesl v listopadu 2015 Okresní soud pro Prahu-východ. Odvolání bude projednáno 11. dubna 2016.

Nadace knížete z Lichtenštejna podala odvolání proti konfiskaci majetku státem
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v žalobě tvrdí, že 600 hektarů lesa, které jsou v současné době zapsány na jméno Nadace knížete z Lichtenštejna, jakožto dědice zesnulého knížete Františka Josefa II. z Lichtenštejna, by mělo být konfiskováno státem, protože František Josef se údajně ve 30. letech přihlásil k německé národnosti. Nadace knížete z Lichtenštejna ve své obhajobě předložila důkaz o právoplatném zapsání pozemků na své jméno v českém katastru nemovitostí. Dále doložila, že kníže František Josef z Lichtenštejna se nikdy nepřihlásil k německé národnosti, a proto na něj byly Benešovy dekrety uplatněny v rozporu se zákonem. Tento postoj rodina Lichtenštejnů zastávala před československými soudy až do zamítnutí případu Nejvyšším správním soudem v době komunistické nadvlády v roce 1951.

11. listopadu 2015 Okresní soud pro Prahu-východ rozhodl, že Nadace knížete z Lichtenštejna skutečně je právoplatným dědicem knížete Františka Josefa z Lichtenštejna, připustil, že kníže byl občanem Lichtenštejnska, ale veškeré důkazy týkající se nezákonnosti uplatnění Benešových dekretů na tento případ považoval za „irelevantní“. Rozsudkem zrušil stávající zápis v katastru nemovitostí ve prospěch Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a dále uvedl, že i kdyby byla konfiskace protiprávní, české restituční zákony pouze „zmírňují“ křivdy spáchané po roce 1948.

Nadace knížete z Lichtenštejna se domnívá, že konfiskace a nepřipuštění důkazu o její protiprávnosti v podstatě znamenají odepření práva na spravedlivý proces a pokračování křivdy, kterou rodu způsobil komunistický soud v roce 1951. Občan suverénního cizího státu, který byl ve druhé světové válce neutrální, vůbec neměl být v důsledku války v roce 1945 postižen, a rozhodně by neměl být postihován v roce 2015. Považovat tyto cizince za „Němce“ i navzdory nezvratným důkazům o opaku, a to s jediným cílem, kterým je konfiskace jejich majetku, ať už v roce 1945, 1951 či 2015, je hrubým překrucováním historických faktů i českého a mezinárodního práva. Jde navíc o politicky neudržitelnou křivdu, která se děje občanům státu, jejž Česká republika uznala a který je samostatný už více než 200 let.

Nadace knížete z Lichtenštejna zdůrazňuje, že tento spor nevyvolala. Její představitelé i vládnoucí kníže Hans Adam II. vždy prohlašovali, že dávají přednost politické dohodě vycházející ze vzájemného respektu a z principů mezinárodního práva, které se vztahuje na všechny občany Lichtenštejnska.

Nadace nicméně bude i nadále plnit svoji povinnost a bude bránit svůj majetek v České republice proti konfiskaci státem. Na svém právním postoji bude trvat u všech instancí českých i mezinárodních soudů. 12. ledna 2016 proto Nadace knížete z Lichtenštejna podala odvolání ke Krajskému soudu v Praze s žádostí o zrušení verdiktu. První jednání je stanoveno na 11. dubna 2016.

Nadace rodiny Lichtenštejnů

Nadace knížecí rodiny spravují jednu z nejzásadnější uměleckých sbírek na světě, nemovitosti včetně historických paláců a zámků, jež jsou částečně přístupné veřejnosti, zemědělskou půdu a lesy v Rakousku a Lichtenštejnsku a poskytovatele finančních služeb a jsou účastny i v několika průmyslových podnicích ve světě. Při svých aktivitách se řídí etickými normami a principem dlouhodobého udržitelného rozvoje. Nadace na celém světě zaměstnávají přibližně 2600 zaměstnanců.

Nadace knížete z Lichtenštejna je jedna ze soukromých nadací knížecí rodiny. Byla založena v roce 1970, aby spravovala část aktiv a majetku ve vlastnictví lichtenštejnské knížecí rodiny. Je dědicem zesnulého Františka Josefa II. z Lichtenštejna (1906–1989).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…