Nádor mozku upoutal Marušku na invalidní vozíček. Zaměstnanci Skupiny ČEZ jí přispěli na rehabilitaci

19.12.2014 19:34

Dnes čtrnáctiletá Maruška z Ostravy byla do svých pěti let zdravá, veselá holčička. Pak jí ale lékaři našli nádor na mozku. Jeho opakovaná léčba s sebou přinesla řadu zdravotních komplikací, které vyvrcholily ztrátou zraku a upoutáním na invalidní vozík. Velkou šancí na zlepšení jejího zdravotního stavu je rehabilitační program Klim-Therapy. Na jeho zajištění jí zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Nadací ČEZ věnovali 50 tisíc korun.

Nádor mozku upoutal Marušku na invalidní vozíček. Zaměstnanci Skupiny ČEZ jí přispěli na rehabilitaci
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Po prvních dvou operacích byla Maruška ve velmi vážném stavu. Po několika měsících se ale její zdraví zlepšilo díky experimentální léčbě v hyperbarické komoře, která kdysi pomáhala horníkům po závalech v dolech. Začala opět komunikovat a po náročných rehabilitacích se postavila na vlastní nohy. V Maruščiných osmi letech ale začal nádor opět růst, což si vyžádalo další operaci. Poté lékaři nasadili chemoterapii, která její stav velmi zhoršila a holčička skončila na vozíku.

„Dnes je dcerčin zdravotní stav nestabilní. Lepší dny se střídají s těmi špatnými, ale Maruška je velká bojovnice. Moc si přeje houpačku, na které by se mohla houpat až „ke komínu“, proto se trpělivě snaží pracovat na dalším zlepšení. Když je Mája „zdravá“, chodí moc ráda do školy, navštěvuje kroužky, maluje a poslouchá rádio,“ přiblížil stav dcery tatínek Roman. 

Marušku do projektu „Plníme přání, myslíme na druhé“ doporučila zaměstnankyně Skupiny ČEZ Eva Krulišová, která se s rodinou zná: „Jsou to velmi skromní lidé, kteří nikdy o žádnou pomoc nežádali a vše se snažili zvládat v rámci rodiny. Když jsem jim řekla o projektu Plníme přání, vzali si nejprve čas na rozmyšlenou a až po rodinné poradě se rozhodli, že se přihlásí. O to víc jsem ráda, že to vyšlo, a doufám, že rehabilitační pobyt Marušce pomůže,“ popsala.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ společně s Nadací ČEZ pomohou v rámci charitativního projektu „Plníme přání, myslíme na druhé“ 56 handicapovaným dětem a jejich rodinám z celé České republiky. Energetici měli sami možnost přihlásit do projektu postižené dítě či mladého člověka ze svého okolí. Vytipovali takto 26 dětí, dalších 30 doporučila Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, prostřednictvím které Skupina ČEZ vybrané peníze rozdělí.

Na pomoc handicapovaným dětem přispělo ze svých vlastních zdrojů 1036 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Během pouhých šesti týdnů nastřádali 1 486 728 Kč a Nadace ČEZ tuto sumu zdvojnásobila na konečných 2 973 456 Kč. „Moc si vážím příspěvku každého z 1036 zaměstnanců. Na začátku jsme zamýšleli pomoci 20 dětem, ale díky obrovskému zapálení našich lidí, jsme nakonec jejich počet mohli rozšířit na 56,“ poděkovala svým kolegům Michaela Chaloupková, členka představenstva a tvář CSR aktivit Skupiny ČEZ.

Společnost ČEZ jako největší firemní dárce získala v roce 2013 již podesáté ocenění „TOP Odpovědná firma“ v kategorii Největší dárce. V soutěži pořádané platformou Byznys pro společnost si připsala také prvenství v kategorii Firma vstřícná seniorům s projektem ČEZ blízko seniorům. V anketě, kterou vyhlásil server iHNed.cz, navíc díky hlasům veřejnosti zvítězila v kategorii Top odpovědná velká firma.

V roce 2002 založila energetická společnost ČEZ Nadaci ČEZ, jejímž prostřednictvím podporuje sociální, kulturní, vzdělávací a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Více informací na www.nadacecez.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…