Nádrže v povodí Moravy a Dyje jsou na oteplení připravené

17.02.2021 17:58

Dle předpovědi v následujících dnech vystřídá nízké teploty pod bodem mrazu oteplení. S ohledem na aktuální zásoby vody ve sněhu Povodí Moravy, s. p. uvolňuje zásobní prostory vodních nádrží, aby byly schopné zachytit případné povodňové průtoky.

Nádrže v povodí Moravy a Dyje jsou na oteplení připravené
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Už na počátku minulého týdne začalo Povodí Moravy, s. p. odpouštět vodu z vodních nádrží Vranov, Vír, Nové Mlýny a Brno. Tyto nádrže představují klíčové prvky při zachytávání a zpomalování povodňových průtoků v celém povodí Dyje. Retenční prostory nádrží jsou zcela volné a připravené zachytit případné povodňové průtoky. Od počátku minulého týdne navíc Povodí Moravy, s. p. manipuluje na vodních nádržích tak, aby měly dostatek volného prostoru i v zásobních prostorech nádrží. VD Vranov má v současnosti volnou kapacitu 26,4 mil. m3, Vír bezmála 8 mil. m3, Nové Mlýny 34 mil. m3 a Brno 4,5 mil m3.

Na přicházející oteplení vodohospodáři reagují i na dalších nádržích. O víkendu začali odpouštět např. z vodních nádrží Boskovice, Mostiště, Bystřička, Horní Bečva a Plumlov. Manipulace na jednotlivých nádržích Povodí Moravy, s. p. přizpůsobuje předpovědi i aktuálním zásobám vody ve sněhu. Nádrže jsou v současnosti na zachycení vody z tajícího sněhu v připravené. Aktuálně se průtoky ve vodních tocích pohybují nejčastěji na úrovních normální vodnosti pro měsíc únor.

S ohledem na přicházející oteplení i z důvodu snižování hladin vodních nádrží Povodí Moravy, s. p. upozorňuje, že není bezpečné vstupovat na hladiny zamrzlých vodních nádrží, jezových zdrží či vodních toků samotných. Led slábne a v důsledku klesající hladiny hrozí riziko prolomení ledu i při nízkém zatížení.

Vlivem nízkých teplot vzduchu může docházet především na menších vodních tocích k ovlivnění měření ledovými jevy, což znamená, že některé stanice mohou hlásit vyšší průtok, než který bude v daném místě reálně dosažený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …