Náhradní doprava i informace pro cestující. Jihomoravský kraj se připravuje na čtvrteční stávku řidičů autobusů

05.04.2017 11:52

Ve čtvrtek (6. dubna) se musí cestující v Jihomoravském kraji připravit na omezení veřejné autobusové dopravy. K celostátní stávce, k níž vyzval Odborový svaz dopravy a která se uskuteční od půlnoci do půlnoci, se přidá velká část řidičů jezdících v závazku veřejné služby v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Dopravci doručili na krajský úřad informaci o tom, které autobusové spoje nevyjedou.

Náhradní doprava i informace pro cestující. Jihomoravský kraj se připravuje na čtvrteční stávku řidičů autobusů
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Pravidelné linkové autobusy podle nich ve čtvrtek nevyrazí na 59 linek, pouze částečně bude doprava zajištěna na 97 linkách a bez omezení pojede 61 linek z celkového počtu 217 regionálních autobusových linek. Stávka se tak dotkne přibližně 57 % výkonů regionální autobusové dopravy v IDS JMK. Nejvíce to přitom pocítí cestující ve východní části kraje, konkrétně na Vyškovsku, Kyjovsku a Břeclavsku. Kraj a koordinátor IDS JMK, společnost KORDIS JMK, intenzivně pracují na opatřeních, která by alespoň částečně zmírnila dopad stávky na občany. Aktualizované informace o plánované náhradní dopravě a posílení vlakových spojů najdou lidé na speciálních stránkách www.idsjmk.cz.

Kraj a KORDIS JMK chtějí co nejvíce využít páteřní vlakové sítě IDS JMK. „V současné době probíhají jednání s Českými drahami z důvodu zkapacitnění vlakových souprav na linkách S3, S4, S6. Lze také očekávat, že cestující využijí například automobilů, aby se dopravili k nejbližším železničním stanicím,“ sdělil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Někteří autobusoví dopravci také nabídli kraji pomoc v podobě posilových autobusů „Naším cílem je zajistit fungování páteřních autobusových linek alespoň z okresních měst, kde není odpovídající železniční doprava. Vzhledem k rozsahu stávky však nemůžeme zcela suplovat výpadek ve veřejné dopravě,“uvedl ředitel KORDIS JMK Jiří Horský.

Kraj již také oslovil ředitele všech školských zařízení na jižní Moravě. „Podle místních poměrů jsme doporučili zvážit možné dopady stávky na vzdělávání dětí, žáků a studentů a případně přijmout přiměřená opatření týkající se organizování výuky a přístupu k omlouvání absencí,“ uvedl Hanák s tím, že dnes bude ředitelům škol zaslána i aktuálnější informace o oblastech kraje, jichž se stávka řidičů nejvíce dotkne.

V den stávky cestující informace nejrychleji získají přes mobilní aplikaci IDS JMK POSEIDON nebo iRIS, které poskytují odjezdy ze zastávek. „Ve všech námi provozovaných informačních systémech se budeme snažit zobrazovat pouze spoje, u kterých budeme mít potvrzeno, že pojedou,“ uvedl Horský. Cestující  mohou využít i speciálně zřízenou webovou stránku www.idsjmk.cz/odjezdy, kde po zadání názvu zastávky a potvrzení uvidí aktuální odjezdy. „Stejně tak bude naší snahou dát i konkrétní informace na zastávkové informační panely,“ doplnil Horský s tím, že pro vyhledání spojení doporučil využívat webový vyhledávač na webu www.idsjmk.cz a v aplikaci Poseidon. Ty budou obsahovat jen spoje, o nichž bylo nahlášeno, že pojedou. To platí i pro vyhledavače spojení na webu mapy.cz a v mobilu Pubtran a jihomoravskou verzi aplikace idos.cz. Celostátní verze aplikace IDOS bude poskytovat nesprávná data. Po celý den bude o situaci v dopravě informovat Český Rozhlas Brno 106,5 FM, který lze naladit na celém území Jihomoravského kraje.

Stávkou chtějí odbory upozornit na naplňování vládního nařízení o navýšení mezd řidičů v autobusové dopravě. Podle informací Jihomoravského kraje však dopravci v rámci IDS JMK vyplácejí mzdy tak, jak podle nařízení mají. Krajští zastupitelé také na konci února schválili uvolnění 100 milionů korun, které mají dopravcům alespoň částečně pokrýt zvýšené náklady. Příspěvek by vyplácel kraj i v roce 2018, více mu současné zákony neumožňují. „Jihomoravský kraj učinil vše, co podle zákona učinit mohl. Stávku proto vnímám jako tlak na vládu, aby vyřešila otázku mezd systémově. I tak je to nešťastný krok, kdy se oběťmi stávají cestující. Dále budeme vyvíjet tlak na vládu, a to jak společně s dopravci i odbory, což bylo dohodnuto na březnových schůzkách, tak prostřednictvím Asociace krajů ČR,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Stávka se nedotkne městské hromadné dopravy v Brně zajišťované Dopravním podnikem města Brna. Ta pojede po Brně podle platných jízdních řádů. Stejně tak dopravní podnik nahradí i většinu výkonů regionálních dopravců na území města Brna na linkách 1 – 99.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…