Nákladové nádraží Žižkov odkrylo Taje Altaje

04.09.2015 18:40

Dokumentární snímek o cestě čtyř přátel a vozíčku na Sibiř s názvem Taje Altaje se dočkal své veřejné premiéry. Tu hostilo ve čtvrtek 3. září pražské Nákladové nádraží Žižkov. Zfilmování dobrodružné cesty vozíčkářky Michaely a jejích třech společníků přes Transsibiřskou magistrálu na Altaj podpořila Nadace ČEZ částkou 80 tisíc korun. Dalších 100 tisíc korun pak věnovala prostřednictvím aplikace EPP Pomáhej pohybem Sportovnímu klubu vozíčkářů na podporu aktivních lidí na vozíčku při tuzemských i zahraničních outdoorových akcích.

Nákladové nádraží Žižkov odkrylo Taje Altaje
Foto: cez.cz
Popisek: Dokumentární snímek o cestě čtyř přátel a vozíčku na Sibiř s názvem Taje Altaje se dočkal své veřejné premiéry.

Dokument Karla Čtveráčka v padesáti minutách zachycuje nejzajímavější okamžiky z cesty na Sibiř, kterou absolvovala dobrodružná vozíčkářka Michaela Krunclová se svými přáteli. „Nový Zéland, po kterém jsem cestovala v roce 2011, mi přišel přizpůsobený západní kultuře. Rozhodla jsem se tedy vyrazit a procestovat i východní kus světa,“ řekla Michaela. Na cestách všechny čekalo několik zážitků na celý život i jedno nepříjemné překvapení. „Na letišti v Bělehradě nás nevzali kvůli vozíku na palubu, i když byl předem ohlášený. Na druhou stranu na krásné zážitky z asijských stepí a Karakolské doliny nikdy nezapomeneme,“ dodala Michaela. Za snímky z asijské cesty dokonce letos členka výpravy Jitka Krejčová získala jednu z cen Czech Press Photo.

Díky nadšeným cestovatelům a několika pomocníkům tak vzniknul profesionální snímek o síle, nadšení a integraci. Film snažící se odbourat bariéry v mínění, že omezení pohybu tenčí možnosti zájmového života, a poukazující na důležitost společného propojení aktivit zdravých a handicapovaných osob. Podobné cíle si klade celý Sportovní klub vozíčkářů Praha, jehož je Michaela sama členem. Tomu se Nadace ČEZ rozhodla rovněž pomoci prostřednictvím mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem. Její uživatelé vysportovali potřebný počet bodů a pražský Sportovní klub tak obdržel stotisícový příspěvek na činnost svého outdoorového oddílu, jehož smyslem je podpora aktivního života vozíčkářů například právě skrze sportovní zážitky ve volné přírodě.

Postprodukci zfilmovaného materiálu z cesty na Sibiř podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Celý snímek i sama Michaela jsou důkazem, že fyzické omezení nemusí žádného člověka limitovat v jeho cílech, plánech ani činnosti. Moc rádi jsme pomohli tento důkaz v podobě zajímavého filmu, který měl premiéru symbolicky v bezbariérovém prostředí žižkovského Nákladového nádraží, dostat o kousek blíže k široké veřejnosti,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…