Náměstek Tlapa na 4. mezivládních konzultacích mezi Českou republikou a Státem Izrael

23.05.2016 21:20

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa se 22. května 2016 zúčastnil v Jeruzalémě 4. mezivládních konzultací mezi Českou republikou a Státem Izrael vedených předsedy vlád obou zemí Bohuslavem Sobotkou a Benjaminem Netanjahuem.

Náměstek Tlapa na 4. mezivládních konzultacích mezi Českou republikou a Státem Izrael
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Jejich součástí bylo i přijetí české delegace prezidentem Izraele Reuvenem Rivlinem nebo předsedou Knesetu Juli-Joelaem Edelsteinem. Společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem zahájil náměstek Tlapa za účasti početné české a izraelské podnikatelské delegace obchodní seminář organizovaný ve spolupráci s obchodními komorami SPaD a ČISOK.

V rámci samostatných konzultací mezi resorty ministerstva zahraničních věcí ČR a Izraele jednal náměstek Tlapa s generálním ředitelem Dore Goldem. Bilaterální jednání se zaměřila na spolupráci ČR s Izraelem na mezinárodních fórech, současný stav a možnosti spolupráce mezi EU a Izraelem, aktuální vývoj konfliktu v Sýrii a srovnání pohledu ČR a Izraele na regionální roli Íránu. Se zvláštním zřetelem se náměstek Tlapa věnoval Blízkovýchodnímu mírovému procesu, přičemž v této souvislosti akcentoval zájem ČR o pokračování aktivní účasti ČR na mírovém procesu a ujistil o připravenosti asistovat oběma stranám v řešení konfliktu. V rámci bilaterální relace byl zdůrazněn zájem o realizaci konkrétních projektů v oblasti rozvojové spolupráce, velmi pozitivně bylo vnímáno i nastartování spolupráce v oblastech kybernetické bezpečnosti, vědy, výzkumu a inovacích, ekonomické spolupráce, investicích, zdravotnictví, životním prostředí, cestovním ruchu či sociálních službách, které se odrážejí ve výčtu signovaných dohod.

Během 4. mezivládních konzultací bylo podepsáno Společné prohlášení předsedů vlád, Program spolupráce v oblasti vzdělávání, vědy a kultury na léta 2016 – 2019, Společná deklarace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva pro vědu, technologie a vesmír Státu Izrael, Deklarace o společném záměru o spolupráci v cestovním ruchu, Deklarace o společném záměru v oblasti mezinárodní rozvojové spolupráce, Memorandum o porozumění mezi Národním bezpečnostním úřadem ČR a Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost Státu Izrael.

Předsedu vlády Bohuslava Sobotku na cestě do Izraele doprovodili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr kultury Daniel Herman, ředitel Národně bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil, ředitel České rozvojové agentury Michal Kaplan a 30 zástupců z řad podnikatelů.

Mezivládní konzultace, které ČR uskutečňuje pouze s Izraelem, Slovenskem a Polskem, se poprvé konaly v roce 2011. Nadcházející 5. konzultace jsou plánovány na rok 2018 v Praze.

Náměstek Martin Tlapa v Izraeli

Náměstek Martin Tlapa v Izraeli

Náměstek Martin Tlapa v Izraeli

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…