Náměstek ministra nabídl jménem ministerstva obrany pomoc vdově po zavražděném nigerijském pilotovi

21.05.2016 15:16

Náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací MO Tomáš Kuchta v Nigérii jednal s ministrem obrany a velitelem vzdušných sil o spolupráci v boji proti teroristické organizaci Boko Haram.

Náměstek ministra nabídl jménem ministerstva obrany pomoc vdově po zavražděném nigerijském pilotovi
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Kromě obranných a obranně-průmyslových oblastí vzbudilo v nigerijských médiích velký ohlas také jeho slavnostní setkání s Nenadi Hedima, vdovou po pilotovi popraveném příslušníky Boko Haram v roce 2014. Podplukovník Chinda Hedima absolvoval výcvik v Centru leteckého výcviku Pardubice, po kterém se účastnil operace na severovýchodě země, dokud po technické závadě na jeho stroji Alpha Jet nemusel nouzově přistát. Video s jeho brutální popravou vyvolalo tehdy v Nigérii silné mediální ohlasy.

Jako výraz solidarity nabídnul náměstek Kuchta Nenadi Hedima možnost studia epidemiologie na Fakultě vojenského zdravotnictví v Hradci Králové jako součást jejího postgraduálního vzdělávání. Zároveň vyjádřil upřímnou soustrast nad ztrátou jejího manžela. Toto gesto bylo ze strany velitele vzdušných sil oceněno jako příklad toho, kdy je vztah mezi dvěma zeměmi veden především lidskostí a vzájemným porozuměním. Nigerijský velitel vzdušných sil poté slavnostně oznámil, že na cestu i studijní pobyt v ČR bude přispívat také nigerijské letectvo.

Náměstek Tomáš Kuchta během setkání s Nenadi Hedima, vdovou po pilotovi popraveném příslušníky Boko Haram v roce 2014

Náměstek Tomáš Kuchta během setkání s Nenadi Hedima, vdovou po pilotovi popraveném příslušníky Boko Haram v roce 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…