Náměstek pro sport dorazil na Sportovní ligu ZŠ, kde se hrálo o pohár ministryně

21.03.2016 13:36

První letošní republikové finále Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství ve florbalu zná vítěze. V závěrečném turnaji staršího žactva v Mladé Boleslavi se jimi stali stejně jako loni chlapci z 33. ZŠ Plzeň a nově dívky ze ZŠ Eden v Praze. Dvoudenní klání v Městské sportovní hale přineslo nejen vynikající organizaci a skvělou atmosféru, ale také vyrovnané a dramatické souboje vysoké úrovně. A bylo symbolické, že obě finále nabídla také florbalovou konfrontací Čechy vs. Morava.

Náměstek pro sport dorazil na Sportovní ligu ZŠ, kde se hrálo o pohár ministryně
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

„Florbalové školní soutěže považujeme dlouhodobě za ideální způsob, jak dětem přiblížit krásu sportu. Od prvního stupně základních škol až po gymnázia se do nich každoročně zapojuje až sto tisíc hráčů! Z tohoto počtu a obrovského zájmu o florbal máme nesmírnou radost – je to pro nás nejen zdroj talentů, ale tímto prostřednictvím můžeme také působit na fanoušky a vychovávat je. Republikové finále v Mladé Boleslavi mělo po všech stránkách vynikající úroveň. Intenzita zážitku účastníků byla stejná, jako kdyby hráli superfinále extraligy nebo reprezentační utkání,“ přiznal předseda České florbalové unie Filip Šuman.

Kvalitu závěrečného turnaje hodnotili velice vysoko také další hosté a zástupci pořadatelských institucí Sportovní ligy ZŠ.

„Republikové finále je určitým vrcholem ledovce. Je skvělé, že má tak mimořádnou atmosféru a úroveň, kterou mladí hráči nikde jinde nezažijí. Hrají před televizními kamerami, sledují je zástupci médií, fandí jim spousta příznivců, prožívají napětí. Už od podzimní části, kdy se do florbalových soutěží zapojilo v kategorii staršího žactva 30 000 žáků, jsme sledovali urputné souboje s vysokým nasazením. Ještě cennější je však to, že si školáci z těchto soutěží odnášejí do života především vztah k sportu, týmového ducha a smysl pro fair play,“ ocenil generální sekretář České unie sportu Jan Boháč.

V hledišti Městské sportovní haly v Mladé Boleslavi pozorně sledoval vyvrcholení závěrečného turnaje také představitel Ministerstva školství. „Atmosféra byla skvělá a samozřejmě mě upoutaly i výborné výkony všech družstev, jejich týmové nasazení a bojovnost. Jsme rádi, že se takové akce konají. Naše ministerstvo podpořilo Sportovní ligu ZŠ právě proto, že napomáhá rozvoji mládežnického sportu. Všechny děti chodí do školy a toto je cesta, jak v nich vypěstovat návyky k aktivnímu pohybu a pravidelnému sportu,“ uvedl ředitel odboru pro mládež Ministerstva školství Michal Urban.

Chlapci: Favorit zabral ve finále

Do chlapeckého finále vynesla bojovnost a sázka na ofenzívu obhájce prvenství – tým 33. ZŠ Plzeň. V jeho řadách bylo hned několik hráčů, kteří zažili loňský triumf a patřili k oporám. Družstvo sice na cestě za obhajobou poměrně dost inkasovalo, ale svým sokům dokázalo s výjimkou úvodního duelu pokaždé nastřílet ještě více branek. V napínavém semifinále v bouřlivém prostředí však Plzeň zdolala domácí výběr 6. ZŠ a MŠ Mladá Boleslav se štěstím až po nájezdech 5:4.

Žáci ZŠ Želatovská z Přerova se v základní skupině rozjížděli pozvolněji a obě svá utkání vyhráli jen těsně o gól. Teprve v semifinále ukázali svou sílu, když rozdrtili pražské Gymnázium prof. J. Patočky 8:3. To si však alespoň částečně spravilo chuť jasnou výhrou ve střetnutí o bronz.

V rozhodujícím utkání se však Plzeňští už představili jako praví šampioni. Hned od začátku rozpoutali útočnou lavinu, a když tentokrát přidali i velice dobrou obranu, nebylo pochyb o tom, že také letos potvrdí svou nadvládu, což se také po suverénní výhře 5:1 stalo.

„Podle výsledku to tak vypadá, ale snadný zápas to určitě nebyl. Soupeř hrál velice dobře, ale my jsme hodně zlepšili obranu a klukům se dařilo i v koncovce. Hodně jsme toužili pohár obhájit, a to se nám podařilo. Rozhodlo asi to, že všichni v družstvu hrajeme pravidelné soutěže a máme už zkušenosti. Na oslavě se musíme teprve domluvit, ale něco vymyslíme,“ svěřil se jeden z hrdinů vítězného celku – brankář a kapitán Filip Šik.

Dívky: Jely pro medaili, mají pohár!

V dívčím finále na sebe narazily dosud neporažené celky, které suverénně procházely celým turnajem. Děvčata ze ZŠ Eden, Praha i ze ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice si navíc přesvědčivě poradila se svými semifinálovými soupeřkami. V rozhodujícím zápase prokázaly po vyrovnaném průběhu lepší koncovku hráčky ze ZŠ Eden a soupeřky z Moravských Budějovic porazily 5:3. Kritický moment však prožívaly za nepříznivého stavu 2:3, kdy měly Moravanky výhodu nájezdu! Neproměnily a hned poté se začal vývoj duelu otáčet.

„Na první místo jsme nemyslely, ale doufaly jsme, že medaili získáme. Takže jsme vlastně plán splnily nad očekávání,“ prozradila kapitánka vítězného družstva ZŠ Eden Markéta Svačinová. Kromě trenérky a tělocvikářky Barbary Hůlové měla děvčata pod osobním dohledem rovněž ředitelka školy Jana Churáčková – a tato motivace zabrala! Vítězná škola sídlí v Praze ve Vladivostocké ulici a je známou i úspěšnou sportovní školou, která odchovala mnoho budoucích českých reprezentantů v několika sportovních odvětvích.

„Myslím, že naší největší zbraní byl týmové pojetí a  bojovnost, a to i v době, kdy se nám úplně nedařilo. Prohrávaly jsme třeba ve druhém utkání ve skupině, ale stejně jako poté ve finále jsme skóre otočily. Oslava? V plánu zatím nic nemáme, ale protože jsme v družstvu většinou deváťačky, tak si to asi užijeme v červnu při zahradní slavnosti, kdy se budeme loučit se základní školou,“ dodala Markéta Svačinová.

Patron ocenil bezprostřednost a nasazení

Oba vítězné celky obdržely Poháry ministryně školství, které vyrobily Sklárny Bohemia Poděbrady. Jedním z předávajících byl také florbalový patron Sportovní ligy ZŠ a kapitán české reprezentace Jan Jelínek.

„Zažil jsem atmosféru loni v Kopřivnici, ale tentokrát ji umocnilo to, že se finále hrálo v hale, v níž nastupuji pravidelně k extraligovým zápasům. Vyvrcholení turnaje se mi moc líbilo. Nechyběla v něm bezprostřednost, nasazení, emoce a maximální úsilí účastníků. Na výkonech týmů se ukázalo, kteří hráči se florbalu věnují jen ve škole a kteří ho hrají závodně. Trochu mě mrzí, že kluci z Mladé Boleslavi vypadli nešťastně v semifinále, ale to je sport – a já to také několikrát zažil na své kůži,“ ohlédl se za republikovým finále Jan Jelínek.

GALERIE VÝSLEDKŮ 2. DNE

CHLAPCI

SEMIFINÁLE

  1. ZŠ Plzeň – 6. ZŠ a MŠ Mladá Boleslav 5:4

ZŠ Želatovská, Přerov – Gymnázium prof. J. Patočky, Praha 8:3

O 5. MÍSTO

ZŠ R. Frimla, Trutnov – ZŠ Štáflova, Havlíčkův Brod 3:4

O 3. MÍSTO

  1. ZŠ Mladá Boleslav – Gymnázium prof. J. Patočky 3:7

FINÁLE

  1. ZŠ Plzeň – ZŠ Želatovská, Přerov 5:1

CELKOVÉ POŘADÍ

  1. 33. ZŠ Plzeň
  2. ZŠ Želatovská, Přerov
  3. Gymnázium prof. J. Patočky, Praha
  4. 6. ZŠ Mladá Boleslav
  5. ZŠ Štáflova, Havlíčkův Brod
  6. ZŠ R. Frimla, Trutnov

 

DÍVKY

SEMIFINÁLE

ZŠ Eden, Praha – ZŠ Mánesova, Otrokovice 6:3

ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice – ZŠ Mládežnická, Trutnov 6:0

O 5. MÍSTO

ZŠ a MŠ Opařany – ZŠ T. G. Masaryka a MŠ Dolní Bousov 2:3

O 3. MÍSTO

ZŠ Mánesova, Otrokovice – ZŠ Mládežnická, Trutnov 2:4

FINÁLE

ZŠ Eden, Praha – ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice 5:3

 CELKOVÉ POŘADÍ

  1. ZŠ Eden, Praha
  2. ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice
  3. ZŠ Mládežnická, Trutnov
  4. ZŠ Mánesova, Otrokovice
  5. ZŠ T. G. Masaryka a MŠ Dolní Bousov
  6. ZŠ a MŠ Opařany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…