Náměstek školství zastupoval ČR na jednání ministrů školství zemí UNESCO

08.11.2015 16:11

Náměstek Stanislav Štech se začátkem listopadu zúčastnil jednání na nejvyšší úrovni ministrů školství členských zemí UNESCO v Paříži. Předmětem jednání bylo schválení Akčního plánu Strategie vzdělávání 2030 (Education 2030 Framework for Action).

Náměstek školství zastupoval ČR na jednání ministrů školství zemí UNESCO
Foto: msmt.cz
Popisek: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - logo

Akční plán Strategie vzdělávání 2030 byl pečlivě a dlouho diskutován ve všech členských zemích, s odbornými asociacemi, odbory a nevládními organizacemi. Jeho základní principy jsou stále ještě nedosaženým ideálem zejména v rozvojových zemích; v jiných se stávají staronovým úkolem. Jde o právo na bezplatné základní vzdělávání; o potvrzení toho, že vzdělávání je věcí veřejnou a společnost za něj stále nese rozhodující díl odpovědnosti; o potřebu poskytnout dospělým dostatečnou nabídku kvalitního celoživotního vzdělávání a o rovný přístup a šance dívek i chlapců ke vzdělání.

Náměstek Štech ve svém vystoupení připomněl, že priority schváleného akčního plánu jsou v souladu se třemi prioritami národní Strategie 2020 schválené vládou ČR v r. 2014: zastavit zvyšující se nerovnosti ve vzdělávání, dále zkvalitnit přípravu učitelů jako klíčových aktérů vzdělávání, a to zejména jejich celoživotní profesní vzdělávání, a konečně, zkvalitnit a zefektivnit systém řízení vzdělávacího systému po letech deregulace a decentralizace. „Autonomie škol nemůže vést k pasivitě státu v oblasti vzdělávání“, řekl náměstek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…