Napínavý souboj přetavil Adam Lacko ve zlato

04.09.2016 9:48

Napínavé kontaktní souboje přinesly první dva sobotní závody víkendového pokračování evropského šampionátu okruhových tahačů FIA ETRC na mosteckém autodromu.

Napínavý souboj přetavil Adam Lacko ve zlato
Foto: AUTODROM MOST
Popisek: Evropský šampionát okruhových tahačů FIA ETRC na mosteckém autodromu

Šestý závod letošního seriálu přivítali v Mostě pod názvem Czech Truck Prix už počtyřiadvacáté. Teplé slunné počasí přilákalo do areálu autodromu velké množství diváků, kteří si adrenalinovou podívanou na rychlé a silné vozy mohli zpestřit i celou řadou aktivit bohatého doprovodného programu.

V prvním ostrém měření sil truckerů dominovali startovnímu poli nejlepší jezdci průběžného pořadí. Němec Jochen Hahn s vozem MAN a domácí Adam Lacko z roudnického týmu Buggyra International Racing System. Lacko odjezdil celý závod v těsném závěsu za Hahnem, útok si přichystal do posledního kola. Snaha o předjetí se neobešla bez kontaktu, který odnesla pneumatika Hahnova trucku. Ve výjezdu z poslední zatáčky pak Lacko využil vyšší rychlosti, a svého rivala na cílové rovince zdolal. Radoval se tak z cenného vítězství, kterým umazal pět bodů z celkem třináctibodového Němcova náskoku. Další velký úspěch zaznamenala i Steffi Halm rovněž s tahačem MAN. V obou sobotních závodech totiž dokázala dojet na bronzové příčce.

Druhý závod, do něhož prvních osm jezdců z prvního klání startuje v obráceném pořadí, pro sebe rozhodl rovněž v divácky atraktivní koncovce Brit Ryan Smith na MANu. O vítězství se přetahoval s Němcem Rene Reinertem, vybaveným shodnou značkou trucku. Třetí místo udržela před dotírajícím Lackem skvělá Halm. Hahn skončil pátý, Lacko tedy v sobotu snížil jeho náskok v čele šampionátu na sedm bodů. Souboj ostřílených borců tak slibuje skvělé pokračování i v obou nedělních závodech. Celkové výsledky obou závodů zájemci najdou zde a zde.

Ani letos nechybí v nabídce FIA ETRC vložené závody, a to série Clio Cup CE a KIA Lotos Race. Vítaným doplňkem je pak bezesporu letos obnovený, mezi jezdci i diváky velmi oblíbený okruhový šampionát Škoda Octavia Cup. Na atraktivitě mu neubrala ani skutečnost, že se v Mostě jede jako volný závod, jehož výsledky se do průběžného pořadí šampionátu nezapočítávají.

Úspěch Adama Lacka v domácím prostředí napodobil Tomáš Pilař, který se jako jezdec účastní série Clio Cup i Škoda Octavia Cup. Zatímco v prvně jmenované nenašel v sobotním závodě přemožitele a ve svém Renaultu zvítězil s pohodlným náskokem sedmi vteřin, v cupové Octavii třetí generace nestačil jen na Poláka Adama Rzepeckiho. Českou radost korunoval třetím místem Michael Vorba.

Czech Truck Prix pokračuje v neděli zbylými dvěma závody tahačů a dvěma závody série KIA Lotos Race. Závěrečné závody mají na programu šampionát Škoda Octavia Cup a pohárový Clio Cup.

Akciová společnost AUTODROM MOST provozuje stejnojmenný závodní okruh. Budoval se v letech 1978 až 1983 v místě bývalého povrchového hnědouhelného dolu Vrbenský. Nápad na stavbu autodromu sice vznikl v souvislosti s automobilovými a motocyklovými závody, hned od počátku se ovšem počítalo s jeho využitím i pro jiné účely. Autodrom tak brzy ožil také testováním závodních i nově vyvíjených vozů, výcvikem řidičů speciálních vozidel sanitních, hasičských nebo policejních, závodnickými školami či kurzy bezpečné jízdy. Tuto úlohu převzal později polygon, vybudovaný v areálu závodního okruhu v roce 2005. Stále je největším a nejkomplexnějším zařízením svého druhu v České republice, které svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízí na ploše 13 hektarů jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel veškerých druhů a tonáží.

AUTODROM MOST pořádá v současné době ve stejnojmenném areálu tuzemské i mezinárodní závody motocyklů, cestovních vozů, trucků, vytrvalostní závody a nově také rallysprintový závod. Do budoucna chystá vedení firmy další novinky nejen v oblasti motoristického sportu. Cílem je otevřít areál autodromu a polygonu široké veřejnosti a vytvořit z něj navštěvované centrum, jež bude součástí sportovního, společenského a kulturního života regionu po celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…