Napodobenina plodů olivy může ohrozit zdraví

21.10.2015 21:29

Při monitorování trhu zjistili inspektoři České obchodní inspekce, že je spotřebitelům nabízen na vnitřním trhu výrobek, který hlavně pro děti představuje závažné riziko poškození zdraví.

Napodobenina plodů olivy může ohrozit zdraví
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Tento výrobek, napodobující téměř dokonale svým tvarem, velikostí i barvou plody oliv, je zvláště pro nejmenší děti nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou, u nichž hrozí při případné konzumaci snadno oddělitelných plodů zalknutí nebo udušení. Distribuci nebezpečné větvičky oliv Česká obchodní inspekce zakázala a dokumentace k výrobku byla předána kontaktnímu bodu pro RAPEX k dalšímu zpracování.

Větvička oliv

Výrobce/dovozce neuveden

Země původu: Čína

Příčiny nebezpečnosti

Výrobek je svým vzhledem, tvarem, velikostí i barvou nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou. Provedeným posouzením výrobku bylo zjištěno, že z větvičky oliv mohou děti snadno oddělit (ukousnout) jednotlivé plody, které se vejdou do zkušebního válce pro malé části, a vložit je do úst. Případnou konzumaci malých částí a s ní spojené komplikace, tj. spolknutí nebo vdechnutí uvolněných malých částí a následné zablokování dýchacích cest, lze předpokládat hlavně u osob s menší rozlišovací schopností, zejména u malých dětí. Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je více než pravděpodobné, že nastane situace, při které může dojít k poškození zdraví uživatele požitím výrobku, který není potravinou.

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce prodej tohoto výrobku zaměnitelného s potravinou zakázala a následně distributor stáhnul napodobeninu větvičky s plody olivy z trhu. Veškerá potřebná dokumentace k výrobku byla předána kontaktnímu bodu RAPEX na MPO k dalšímu zpracování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…