Náprstkovo muzeum: Jak si vařili Apačové nebo Siouxové?

23.11.2016 14:11

V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur proběhne ve středu 23. listopadu 2016 od 18.00 hodin křest knihy Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin.

Náprstkovo muzeum: Jak si vařili Apačové nebo Siouxové?
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

O Apačích, Navazích, Komančích a Siouxech je známo ledasco. Co ale jedli, když si právě nedopřávali kukuřičné placky nebo bizoní pečínku, a co se na jejich stolech objevuje dnes, to vše se mohou zájemci dozvědět z knihy Romana Tadiče, kterou vydalo nakladatelství Dauphin. Křest kuchařky doplní zajímavé promítání či indiánská hudba.

Na otázky, co si počít s vidlorohem a křepelem, jak přichystat dobrotu z muchovníku nebo modré kukuřice, či jak se vaří čaj z chvojníku, odpovídá Indiánská kuchařka, recepty indiánů amerického Jihozápadu a Velkých planin. Všem českým indiánům nabízí recepty na bizoní pečeni stejně jako na pemikan, orobincové koláčky, střemchový dort, indiánské placky na sto způsobů, špenát z tykvových květů, polévku s žaludovou moukou nebo navažský čaj. Téměř 200 receptů s doporučeními na suroviny a ingredience dostupné v naší zemi vybral a sestavil Roman Tadič. Knihu z nakladatelství Dauphin Daniela Podhradského pokřtí známý český cestovatel, etnograf a spisovatel Miloslav Stingl a ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová. Kromě představení knihy jejím autorem a prezentace divokých zvířat a planých rostlin, které patřily nebo patří do jídelníčku indiánů planin a Jihozápadu, se všichni příchozí mohou těšit také na krátká videa o přípravě vybraných jídel, ukázku indiánských artefaktů a zpěv písní z Velkých planin za doprovodu bubnu.

Vstup na křest Indiánské kuchařky je zdarma.

Více informací naleznete na www.nm.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…