Národní divadlo Moravskoslezské: Shakespeare, kam se podíváš!

04.04.2016 18:03

Počátkem roku 2016 se kulturní a vzdělávací instituce města Ostravy spojily do společného projektu SHAKESPEARE OSTRAVA 2016, který vznikl k výročí 400 let od úmrtí britského dramatika Williama Shakespeara. Den 23. dubna se blíží a s tímto datem vyvrcholí i řada akcí.

Národní divadlo Moravskoslezské: Shakespeare, kam se podíváš!
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Jedním ze stěžejních okamžiků tohoto projektu bude tedy nejenom samotné výročí, ale celý měsíc duben! Hned 1. dubna hostoval divadelní spolek Kašpar v Divadle Petra Bezruče se svým ztvárněním nejslavnějšího milostného příběhu Romeo a Julie.

Dne 5. dubna odstartuje putovní výstava plakátů k divadelním inscenacím her Williama Shakespeara, která zachycuje to nejzajímavější, co se na ostravské divadelní scéně v posledních desetiletích odehrálo. Vernisáž, která se uskuteční v 17 hodin v Galerii v pasáži Knihovny města Ostravy, připravuje Národní divadlo moravskoslezské a Knihovna města Ostravy. „Na vernisáži výstavy se dále podílí Český rozhlas Ostrava, který pro výstavu připravuje výběr z archivních nahrávek Českého rozhlasu, a Janáčkova konzervatoř a Gymnázium v Ostravě, jež program doplní o hudební vystoupení studentů,“ řekla manažerka mimořádných projektů NDM Andrea Dortová.

Sama knihovna se k výročí postavila velmi aktivně, v průběhu dubna pořádá literární čtení, akce pro děti a besedy pro dospělé – třeba i o tom, proč Hamletovi cesty nevoní?

Na konci měsíce, 29. dubna, uvede Divadlo loutek Ostrava premiéru poslední velké Shakespearovy hry, dramatické romance Bouře.

Mimo plánované akce bude projekt doprovázet v měsíci dubnu také řada dalších novinek!

Na počátek měsíce je naplánováno spuštění webu www.shakespeare2016.cz. S projektem se budou Ostravané také potkávat na dalších netradičních místech – podrobnosti ale zatím organizátoři nechtějí prozrazovat: „Shakespeare zanechal po sobě dodnes živé a inspirativní dílo, a proto není vyloučeno, že se s jeho odkazem setkáte třeba v tramvaji, na lavičce v parku či v ulicích města. Nechte se překvapit,“ uvádí koordinátorka projektu Zuzana Vinklárková.

Přibližně v polovině měsíce dubna budou známy také výsledky grantové výzvy, ve které nabídlo město na podporu projektů spjatých či inspirovaných tvorbou a dílem Williama Shakespeara 800 000 korun. Od grantu si město slibuje zapojení i široké veřejnosti, neboť je projekt otevřenou platformou, ke které se mohou připojovat i další organizace či jednotlivci, a to i v průběhu již probíhajícího projektu. „Líbí se mi příležitost propojit ostravskou kulturu do jednoho projektu. Navíc se profesionální i amatérské soubory, stejně jako jednotlivci, mohou věnovat kreativní tvorbě v nastudování díla Williama Shakespeara,“ uvedl primátor města Ostravy Tomáš Macura.

V polovině měsíce dubna bude také spuštěn předprodej vstupenek na prestižní festival Letní shakespearovské slavnosti, který bude probíhat v Ostravě již podeváté!

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…