Národní divadlo: Slavnostní otevření Státní opery předznamenal unikátní flashmob na Hlavním nádraží

24.12.2019 10:21

Flashmobem na Hlavním nádraží Národní divadlo veřejně odstartovalo přípravy na slavnostní otevření Státní opery.

Národní divadlo: Slavnostní otevření Státní opery předznamenal unikátní flashmob na Hlavním nádraží
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

V pátek 13. prosince proběhla na největším pražském nádraží nezvyklá akce se sólisty Opery Národního divadla a Státní opery. Roman Janál, František Zahradníček, Josef Moravec, Pavel Švingr, Kateřina Jalovcová, Michaela Zajmi a Jana Horáková - Levicová se neobvykle sešli v brzkých ranních hodinách v nádražním vestibulu. Nečekala je však žádná společná cesta, ale unikátní vystoupení pro cestující čekající na spoj či náhodné kolemjdoucí.

Sólisté v civilních a pracovních kostýmech vystoupili v krátkém koktejlu světoznámých árií za doprovodu piana. Videonahrávky od kolemjdoucích se šíří sociálními sítěmi. Videoreportáž z flashmob najdete ZDE.

Státní opera se po tříleté generální rekonstrukci znovu otevře veřejnosti v neděli 5. ledna 2020 operním galavečerem v režii Alice Nellis, který provede nejslavnějšími kapitolami její pozoruhodné historie. Koncert bude přenášet v přímém přenosu Česká televize a prostřednictvím kanálu ARTE i prestižní televizní společnosti ZDF.

Další předzvěstí slavnostní, mimořádně očekávané události bude unikátní audiovizuální show na přední fasádě budovy divadla, která se spustí na Silvestra – 31. prosince 2019 a bude k vidění až do 5. ledna 2020.

Speciální videomapping (stejně jako flashmob na nádraží) iniciovali společně Národní divadlo a Raiffeisenbank, a. s., generální partner ND.

Realizátorem videomappingu je umělecká skupina 3dsense, která využije specifického umístění divadelní budovy na rušné magistrále. Projíždějící vozidla se stanou komponenty vzniklého generativního videomappingu. „To, co uvidíme a uslyšíme, bude generováno námi samotnými, našimi vozidly. Automobily projíždějící magistrálou před budovou Státní opery svým pohybem generují na fasádu budovy unikátní videoprojekce, světelnou show a hudební dílo v reálném čase. Pozice, velikost a rychlost jednotlivých automobilů bude rozpoznávána z kamery umístěné na budově Státní opery. Data budou online zpracována a použita ke generování hudební skladby a vizuálním efektům," vysvětluje Jan Hrdlička z 3dsense. Aktivita bude také streamována na web www.statniopera.cz.

Přenos videomappingu bude možné v neděli 5. ledna sledovat i na velkoplošné obrazovce vedle Národního muzea.

Podrobnosti průběhu generální rekonstrukce včetně fotogalerie a videoreportáží lze vyhledat na www.statnioperavrekonstrukci.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…