Národní divadlo moravskoslezské: Hodina před svatbou? Pořádné drama!

18.01.2017 9:42

První premiérou roku 2017 v Národním divadle moravskoslezském bude inscenace HODINA PŘED SVATBOU. Drama katalánského autora Pera Riery Daleko od Nuuku, ve kterém se podíváme do zákulisí jedné rodinné firmy, vzniklo v roce 2010 pro Teatre Nacional de Catalunya, v rámci tamního projektu T6, jenž si klade za cíl podporovat vznik a uvádění současné katalánské dramatiky.

Národní divadlo moravskoslezské: Hodina před svatbou? Pořádné drama!
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Sám Riera, který je nejen dramatikem, ale zároveň i režisérem, tam hru zrežíroval a v roce 2011 za tento text obdržel ocenění kritiky Serra d'Or za nejlepší uvedené nové drama.

Victor je hlavou rodiny, která má takřka všechno – žije v nádherném honosném domě; on sám je zástupcem již třetí generace ve vedení prosperujícího podniku; zaměstnává všechny své syny, takže má jistotu, že rodinný odkaz nepadne do špatných rukou, a jeho jediná dcera se za hodinu vdává. Co víc by si otec mohl přát? „Ač to může znít jako popis absolutní rodinné idyly, nenechte se zmást. Práce v rodinné firmě na výrobu bonbónů totiž nemusí být zdaleka tak sladká jako její produkty... a hodina může být dost dlouhá na to, aby všem převrátila život vzhůru nohama…,“ uvádí dramaturgyně Sylvie Rubenová.

Jako svrchovaný vládce rodiny i  podniku Victor se představí Jan Fišar, jako jeho nejstarší syn Max František Strnad, prostřední Alex Ivan Dejmal a benjamínek David Robert Finta. Jedinou dcerou tohoto klanu bude Petra Lorencová coby Elsa: „Postava žije v hodně tvrdém prostředí. Je to jediná žena mezi svými bratry a otcem, která ví, jaké spory se mezi nimi odehrávají. Na jednu stranu si uvědomuje, že je jen loutka a nemůže mezi ně zasahovat, na druhou stranu je tím poznamenaná, a tak se s tím snaží bojovat, řekla v rozhovoru herečka. Dámskou společnost doplní Anna Cónová jako teta Angela, Pavlína Kafková coby Maxova bývalá žena Ingrid a Izabela Firlová jako Alexova přítelkyně Silvia. Dočkáte se i nezvaného hosta Toniho, jímž bude hostující Václav Klemens.

Rodinný rozvrat s  trpkou příchutí sladkých bonbónků pro vás chystá kmenový režisér Janusz Klimsza společně s  dramaturgyní Sylvií Rubenovou, ve  výtvarné spolupráci se scénografem Davidem Bazikou a kostýmní výtvarnicí Marcelou Lysáčkovou.

Premiéra hry Hodina před svatbou se koná 19. ledna v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…