Národní divadlo moravskoslezské se stalo spoluorganizátorem mezinárodního festivalu umění TRANS/MISJE

15.06.2017 9:12

Dne 13. června 2017 byla na zámku v polském městě Łańcut slavnostně podepsána deklarace vzniku mezinárodního festivalu umění TRANS/MISJE. Tento dokument podepsali zástupci všech zapojených měst: Rzeszów-Košice-Ostrava-Debrecen-Lviv-Panevežys. Za Národní divadlo moravskoslezské, které bylo vybráno jako reprezentant České republiky, podepsal deklaraci ředitel Jiří Nekvasil.

Národní divadlo moravskoslezské se stalo spoluorganizátorem mezinárodního festivalu umění TRANS/MISJE
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Iniciátorem festivalu se stalo řešovské divadlo v Polsku, které přišlo s myšlenkou vzniku nového festivalu, jehož hlavním cílem by byla mezioborovost – jak v oblasti umění (divadlo, tanec, hudba, film, performance atp.), tak v oblasti vědecké (politologie, sociologie, historie, literární věda, divadelní věda, sociologie atp.). „Plánované festivalové akce by tedy neměly být pouze uměleckým projektem, ale prostorem pro vzdělávání, debaty, setkávání, konference a přednášky,“ uvedl ředitel divadla v Řešově Jan Nowara.

Název festivalu TRANS/MISJE se týká překročení hranic, pomyslného stavění mostu. To, co je totiž společné pro všechny partnery projektu – pro velká města, která musí o pozornost stále bojovat, je příhraniční poloha, jež podporuje prolínání kultur: „Byli jsme jeden státní prostor, a i když jsme každý jiné národnosti, to vědomí, že patříme do střední Evropy a že máme společnou evropskou kulturu, to nás stále propojuje,“ říká ředitel NDM Jiří Nekvasil.

První ročník festivalu se uskuteční od 25. srpna 2018 do 1. září 2018 v Řešově. Rok 2018 je totiž velmi zásadním rokem pro všechny zúčastněné státy. Festival, mimo jiné, připomene sté výročí reorganizace Evropy. Festival by měl být unikátní uměleckou událostí v Evropě se snahou stát se největším festivalem organizovaným skupinou zemí Visegrádské skupiny a partnery z Ukrajiny a Litvy.

Do festivalu se zapojily:

Podmínkou festivalu je jeho mobilita. Příští ročníky se budou konat střídavě ve městech spoluorganizátorů festivalu – jak uvnitř institucí, tak i ve venkovních prostorách. Jeden z ročníků tak bude hostit i statutární město Ostrava: „Záleží na nás, jakou kreativitou, jakými nápady, jakou diskuzí tento prostor naplníme – i přes hranice divadla. Považuji to za velkou výzvu, kterou se nám, věřím, podaří naplnit,“ dodává ředitel NDM Jiří Nekvasil.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…