Národní divadlo moravskoslezské veze z Prahy čtyři nominace na Ceny Thálie

03.02.2017 9:40

Šanci na Cenu Thálie 2016 mají čtyři umělci Národního divadla moravskoslezského. Ze dvou nominací se může radovat soubor opery – konkrétně Jana Sibera, která získala nominaci za roli Ophélie v opeře Hamlet, a Thomas Weinhappel za titulní roli v téže opeře. Další nominace míří do souboru opereta/muzikál, opět v mužské i ženské kategorii. Nominována je Lenka Pavlovič za roli Hortensie v operetě Ples v opeře a Roman Tomeš za roli Jidáše Iškariotského v inscenaci Jesus Christ Superstar.

Národní divadlo moravskoslezské veze z Prahy čtyři nominace na Ceny Thálie
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Během tiskové konference k nominacím na Ceny Thálie 2016 byla několikrát zmíněna inscenace Hamlet jako jedna z nejlepších inscenací roku 2016. Soubor opery obdržel proto užší nominaci jak v mužské, tak v ženské kategorii. Za titulní roli byl nominován vídeňský barytonista Thomas Weinhappel: „Velice mě těší, že jsem dostal příležitost debutovat jako Hamlet na prknech ostravské opery, jednoho z nejvýznamnějších operních domů Česka,“ řekl mladý barytonista, který je dle Herecké asociace ideálním představitelem.

Vedle Hamleta zaujala v téže opeře také Jana Sibera, představitelka role Ophélie. „Jana Sibera postihla vývoj Ophélie od důvěřivé dívky polichocené zájmem prince, jehož proměnu nemá možnost pochopit, až po rozsáhlou scénu šílenství. Ta v jejím podání není jen brilantním pěveckým číslem s koloraturami, které suverénně zvládla, ale nářkem ztrápené ženy, navíc obtížené těhotenstvím,“ uvedla Herecká asociace.

Z operetně-muzikálové nominace se také těší NDM v mužské i ženské kategorii. Mezi třemi nominovanými muži je Roman Tomeš za roli Jidáše Iškariotského v inscenaci Jesus Christ Superstar. „Roman Tomeš. Je pěvecky zcela přirozený, herecky skládá mozaiku Ježíšova zrádce od prvních obrazů až k závěrečné katarzi. Postavě dává neskutečný náboj,“ pokračuje Herecká asociace.

Nominace Národního divadla moravskoslezského doplňuje Lenka Pavlovič za roli Hortensie v operetě Ples v opeře, která, dle asociace, služebnou Hortensii opatřila nejen brilantním a jiskřivým zpěvem, ale také nezbytnou dávkou temperamentu, spontaneity a šibalství.

V širších nominacích se dále objevili:

Balet:

Giordano Bozza – role Puk v inscenaci Sen noci svatojánské

Sergio Méndez Romero – role Robin v inscenaci Sen noci svatojánské


Opereta/muzikál:

Vendula Příhodová – role Máří Magdaléna v inscenaci Jesus Christ Superstar


Fandit umělcům NDM mohou diváci 25. března 2017 v Národním divadle v Praze nebo u přímého přenosu České televize a Českého rozhlasu 2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…