Národní dopravce představuje na Czech Raildays moderní vozy a nové služby

14.06.2017 10:50

Modernizované vozy a nové služby pro cestující představují České dráhy od 13. do 15. června na veletrhu drážní techniky Czech Raildays 2017 v Ostravě. Národní dopravce se bude prezentovat ve společné expozici s dceřinými společnostmi DVI, DPOV, VÚŽ, ČD Telematika a ČD Cargo. Do Ostravy na veletrh se vyplatí cestovat vlakem Českých drah, jež nabízejí zpáteční jízdenku VLAK+ Czech Raildays se slevou 50 %.

Národní dopravce představuje na Czech Raildays moderní vozy a nové služby
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Jako národní dopravce, klíčový hráč na české železnici a zákaznicky orientovaná firma, poskytujeme služby pro široké spektrum zákazníků. Nabídku se snažíme co nejvíce rozšiřovat – letos představujeme na Czech Raildays třeba nový web nebo palubní portál ve vlacích. České dráhy jsou už tradičním vystavovatelem a prezentujeme se spolu s dceřinými společnostmi. Letos nově i s DVI – Dopravním vzdělávacím institutem, firmou ze Skupiny ČD, která poskytuje služby v oblasti železničního vzdělávání,“ vysvětluje Pavel Krtek, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. Ovšem logicky největším lákadlem na veletrhu jsou samotná vozidla a řada z nich nese barvy národního dopravce nebo jeho dceřiné společnosti ČD Cargo. „Významnou investici každoročně vkládáme do modernizace našeho vozového parku. Letos se pochlubíme vozidly, která souvisejí s prezentovanými službami. Je to například velkoprostorový osobní vůz druhé třídy Bbdgmee236. Těch jsme modernizovali v uplynulých letech celkem 64. Jsou přizpůsobeny pro přepravu vozíčkářů a jízdních kol. Cestující v nich mají k dispozici elektrické zásuvky, interiér je klimatizovaný a vybavený informačním systémem a jiné prvky moderního vozidla. Tyto vozy nasazujeme na soupravy na všech páteřních linkách v České republice,“ doplňuje Pavel Krtek.

Národní dopravce představí na největším tuzemském veletrhu drážní techniky především širokou škálu služeb pro zákazníky, které nabízí nejen před jejich cestou, během cesty, ale i po výstupu na nádražích. „Letos se chceme na veletrhu pochlubit několika novinkami a připomenout i další služby. Kromě nového webu a rozšířených možností aplikace Můj vlak prezentujeme v modernizovaném voze Bmz229 rozšiřující se službu ČD minibary, které jsme v loňském roce nasadili i na rychlíkové spoje na vybraných tratích, například z Brna do Ostravy. Rozšiřujeme i počet vozů s Wi-Fi připojením. Momentálně disponuje touto technologií přes 600 vozů a do konce roku pak chceme další téměř stovku přidat. Stejně tak rozšiřujeme bezbariérové spoje, kterých je momentálně více než 5 000 každý den. Celou řadu služeb pak nabízíme cestujícím mimo vlaky ČD, třeba na nádražích. Každoročně rozšiřujeme síť našich směnáren nebo tradičních půjčoven kol ČD Bike. Ta je v letošní sezóně k dispozici v 96 stanicích,“ doplňuje Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

České dráhy budou v Ostravě prezentovat i další služby, například ČD Taxi, ČD Parking, ČD Lounge, cestování nočními vlaky v lůžkových a lehátkových vozech, intermodální spojení železnice a letecké dopravy spoji Airport Express a tarifní nabídku VLAK+ Letiště a další z nových nebo inovovaných služeb, které mohou zákazníci národního dopravce využívat.

Představované vozy ČD na Czech Raildays

Osobní vůz řady Bmz229

Vozy Bmz229 vyrobila společnost SGP Simmering mezi roky 1979 a 1982 pro Rakouské spolkové dráhy. V letech 2004 až 2008 byly vozy původní řady Bmoz/Bmz v Rakousku modernizovány a další fáze modernizace pokračuje nyní již v režii Českých drah. Po zakoupení byly vozy postupně přelakovány do korporátního nátěru a do firemního designu Českých drah je sladěn také interiér vozidel. Vozy jsou vybaveny 10 oddíly po šesti sedačkách a boční chodbou. V jednom z oddílů je umístěno tzv. dětské kino disponující LCD monitorem a moderním přehrávačem filmů. Kapacita kupé s kinem je přibližně deset dětí, za něž zodpovídá jejich doprovod. Aby se ve vozech cestující cítili příjemně, vyměnilo se obložení chodby a zrcadla v oddílech. Nová je i podlahová krytina v protiskluzovém provedení. Na každém představku je umístěno jedno vakuové WC nového typu. Zvýšení komfortu se dosáhlo i zabudováním zásuvek na 230 V po dvou do každého oddílu. Vozy jsou provozovány v domovské stanici Praha hl.n. a Bohumín. Ve voze představujeme služby pro cestující s dětmi.

Osobní vůz řady Bbdgmee236

Tento vůz patří do řady kombinovaných oddílových a velkoprostorových osobních vozů druhé třídy. Ty vznikly modernizací 64 vozů mezi lety 2012 – 2014. Vozy jsou klimatizované a plně vybavené pro přepravu až dvou vozíčkářů. Pro tyto účely jsou vozy vybavené také velkými vnějšími dveřmi s nakládací plošinou, bezbariérovým WC a speciálním kupé. Mezi další výbavu patří 12 háků pro přepravu jízdních kol, sklopné sedačky, zásuvky 230 V a elektronický informační systém. Vozy řady Bbdgmee236 mají 41 sedaček, z toho 24 ve čtyřech šestimístných kupé, 12 v malém velkoprostorovém oddílu a 5 v kupé pro vozíčkáře. Vozy jsou provozovány v domovských stanicích Bohumín, České Budějovice, Cheb, Plzeň a Praha a v provozu jsou ve vlacích EC / IC, expresech a v rychlících na území celé České republiky i do zahraničí. Vůz představuje služby národního dopravce pro osoby se zdravotním postižením a také pro cykloturisty.

Osobní vůz řady Bdmpee233

Tento vůz patří do řady velkoprostorových osobních vozů druhé třídy. Řada Bdmpee233 vznikla modernizací čtyřiceti vozů řady Bmee24á provedené mezi lety 2013 a 2014. Vozy této řady jsou vybaveny klimatizací, prostorem pro odkládání objemných zavazadel a dětských kočárků. Nechybí zde ani WC s uzavřeným systémem, zásuvky 230 V, elektronický informační a rezervační systém či čtyři háky pro přepravu jízdních kol. Vozy mají celkem 80 míst k sezení, které disponují sklopnými či rozkládacími stolky. Ve voze je instalována Wi-Fi. Vozy jsou provozovány v domovských stanicích Praha a Bohumín a na výstavě představují rozšiřující se služby Wi-Fi ve vlacích národního dopravce.

Do Ostravy na veletrh se vyplatí cestovat vlakem národního dopravce. České dráhy nabízejí zpáteční jízdenku VLAK+ Czech Raildays se slevou 50 %. Za cestu z kterékoli stanice v ČR do Ostravy hl.n. nebo Ostravy-Svinov zaplatí cestující obyčejné jízdné, zpět pojede zdarma. Aby jízdenka VLAK+ Czech Raildays platila i pro cestu zpět, je nutné si ji nechat na veletrhu u stánku ČD (stánek A1-36) orazítkovat.

Veletrh je široké veřejnosti otevřen v úterý 13. června od 9:30 do 18:00, ve středu od 9:00 do 18:00, poslední den veletrhu ve čtvrtek 16. června od 9:00 do 16:00. Vstupné je 70 korun pro dospělé, 30 korun pak pro děti a studenty.

V úterý 13. června je možné se vydat na veletrh Czech Raildays historickou soupravou expresu Ostravan. Více na http://old.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1596-zazijte-retrojizdu-vlakem-ostravan.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…