Národní galerie: Výstava Krušnohoří končí, vystřídá ji Karel IV.

26.02.2016 21:00

Výstava Bez hranic, představující umělecké skvosty středověku severozápadních Čech, je v Národní galerii k vidění už jen do 13. 3. 2016.

Národní galerie: Výstava Krušnohoří končí, vystřídá ji Karel IV.
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Návštěvníci tak mají poslední šanci zhlédnout proslulého kostlivce z náhrobku Jana Hasištejnského nebo oltář s obrazem od Lucase Cranacha ze hřbitovního kostela v Jáchymově. Od května pak bude Valdštejnská jízdárna hostit výstavu Karla IV.

Krušné hory a přiléhající vnitrozemí byly v období vrcholného a pozdního středověku velmi výraznou oblastí určenou ekonomicky a kulturně silnými královskými a poddanskými městy. A právě z Litoměřic, Ústí nad Labem, Mostu, Teplic, Žatce či Chomutova pocházejí výjimečné umělecké památky prezentované na končící výstavě, zahájené vloni v listopadu.

Výstava Krušnohoří končí, vystřídá ji Karel IV.
Náhrobek Jana Hasištejnského z Lobkovic, Ulrich Creutz, Kadaň, 1516.

„Po mnohaletém výzkumu si výstava nemohla přát lepší načasování – rok 2016 je totiž rokem 500. výročí úmrtí Jana Hasištejnského z Lobkovic. A právě jeho hrobka s detailně propracovaným reliéfem tlejícího těla zemřelého, kterému se kolem krku ovíjí had, je naším klíčovým exponátem. Návštěvníci ho mohou mimo kadaňský kostel Čtrnácti sv. pomocníků vidět vůbec poprvé a troufám si říci, že pravděpodobně také naposledy,“ říká autorka výstavy Michaela Ottová.

Výstavní premiéru má ale i řada dalších artefaktů, ať už se jedná o sochy, deskové obrazy, architekturu či liturgické památky. K vidění jsou také předměty, jež nejsou ze své podstaty čistě umělecké – např. kameninový svatební pohár z Ústí nad Labem z první poloviny 15. století nalezený v odpadní jímce. Z podobného období pochází i několik vzácných kachlů: „Na kachli z Litoměřic můžeme podle klipce na pravém oku poznat Jana Žižku, motivem ústeckého jsou hráči vrhcábů. Husitský motiv je oslavný, tento naopak mravokárný. Ačkoliv byly vrhcáby spolu s dalšími deskovými hrami velice populární, byly terčem ostré kritiky církve i světských elit,“ vypráví jeden z desítek příběhu, které lze na výstavě odkrývat, Michaela Ottová.

Výstava Krušnohoří končí, vystřídá ji Karel IV.
Pečetidlo městečka Slavětína, Čechy, 1.pol. 14. stol.

Národní galerie si na poslední dny končící výstavy Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí připravila speciální prodlouženou otevírací dobu – od pátku 11. do neděle 13. března bude Valdštejnská jízdárna otevřena až do 20 hodin. Nedílnou součástí výstavy je také otevřený ateliér pro děti a rodiče, kde se prostřednictvím rozmanitých herních a výtvarných úkolů mohou děti seznámit s dobovou praxí ve středověké řezbářské dílně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…