Národní galerie v Praze oslavuje 221. výročí volným vstupem

05.02.2017 11:59

O víkendu 4. a 5. února se všech šest budov Národní galerie v Praze otevře veřejnosti zdarma. Galerie volným vstupem a bohatým doprovodným programem slaví 221 let od svého založení.

Národní galerie v Praze oslavuje 221. výročí volným vstupem
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Zahájení nové výstavní sezóny pak letos proběhne v březnu a dubnu otevřením výstav Františka Skály, Aj Wej-weje, Magdaleny Jetelové či Gerharda Richtera.

5. února 1796 byla založena Společnost vlasteneckých přátel umění, jejíž Obrazárna se stala předchůdkyní dnešní Národní galerie. Ta o výročním víkendu otevírá zdarma všech šest sbírkových expozic (Šternberský, Schwarzenberský, Salmovský, Veletržní palác, Klášter sv. Anežky České a palác Kinských) i aktuální výstavy, včetně prodlouženého projektu Jiřího Kovandy. Doprovodný program, přístupný rovněž zdarma, se zaměří na nejvýznamnější díla sbírek, ale nabídne také výtvarné dílny určené dětem i široké veřejnosti.

Galerie zdarma

„Volný vstup při příležitosti výročí je, stejně jako ve významné sváteční dny, v Národní galerii tradicí a doplňuje celoroční volný vstup do sbírkových expozic pro děti a studenty,“ říká generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt. Bezplatný vstup pro děti, mládež do 18 let a studenty do 26 let zavedla galerie před téměř dvěma lety díky spolupráci s Komerční bankou. Letos se zaměří mimo jiné na zahraniční studenty žijící v Praze, pro které připraví pravidelné komentované prohlídky sbírkovými expozicemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…