Národní knihovna: Známý neznámý Vojtěch Kubašta

17.09.2014 11:48

Praha, Klementinum: Prostorové obrázky v pohádkových knihách, které podporují fantazii dítěte, betlémy v trojrozměrné podobě s možností pohybu jednotlivých výjevů, malebné ilustrace, dětské vystřihovánky, to vše provázelo dětství řady z nás. Málokdo si však vzpomene na jméno jejich autora, Vojtěcha Kubaštu. Z jeho dílny pocházejí rovněž trojrozměrné pohlednice, plakáty k filmům, grafické listy a řada dalších děl, která budou k vidění v Galerii Klementinum na výstavě nazvané 100x Vojtěch Kubašta.

Národní knihovna: Známý neznámý Vojtěch Kubašta
Foto: Národní knihovna
Popisek: Ukázka z výstavy Vojtěch Kubašty

Národní knihovna České republiky (NK) připomene sté výročí narození grafika Vojtěcha Kubašty výstavou zahrnující více než sto exponátů. „Návštěvníci si mohou prohlédnout grafické cykly, práce pro různá nakladatelství, ilustrace, pohledy a drobné tisky, a především prostorové obrazy a prostorové knihy. Zejména bych zdůraznil grafický cyklus Klementinum s texty Zdeňka Kalisty, nebo tzv. Žikešovy špalíčky – knihy historika Antonína Novotného věnované pražským zajímavostem, osobnostem a historickým senzacím,“ prozrazuje Jiří Hůla, ředitel Archivu výtvarného umění a spolupořadatel výstavy. Právě Žikešovy špalíčky jsou díky ilustracím s věrnými dobovými reáliemi stále vyhledávaným sběratelským souborem. „Z této výstavy jsem nadšená. Jak jsem již několikrát při přípravách výstavy pronesla, řada z nás zná Kubaštovy ilustrace, provázely nás naším dětstvím, ale málokdo ví, že to byl právě Kubašta, kdo nám raná léta dělal ještě krásnějšími. Co si budeme povídat, to už dnešní děti na elektronických médiích nemají,“ říká Irena Maňáková, ředitelka Odboru komunikace Národní knihovny.

 Vojtěch Kubašta se narodil v roce 1914 ve Vídni. Cesta vídeňského rodáka českého původu za světovou proslulostí započala v pražské čtvrti Smíchov, kam se jeho rodiče v roce 1918 přestěhovali. Zde vystudoval základní školu i reálku. Od dětství rád kreslil, už za studií uplatnil své kreslířské a malířské schopnosti v loutkovém divadle v Domě Jana Amose Komenského, kde navrhoval loutky, maloval kulisy a vytvořil dodnes zachovanou oponu. Tady se také seznámil s principálem souboru a autorem divadelních her a povídek Čeňkem Sovákem. Po ročním abiturientském kurzu na Obchodní škole v Resslově ulici studoval v letech 1932–1938 architekturu na Českém vysokém učení technickém v Praze. Na škole působili vynikající profesoři – historici umění Oldřich Stefan, Václav Vilém Štech, Zdeněk Wirth, architekt Antonín Engel nebo malíř Oldřich Blažíček. Během studia vytvořil (společně s Rudolfem Ungerem, Robertem Ječným a Janem Hirdem Pokorným) první architektonické návrhy (schodiště Clam-Gallasova paláce, stanice metra Anděl, výzdoba hotelu Sykovec). Navštívil Bulharsko, Jugoslávii a Turecko, se spolužáky dokumentoval pro Zdeňka Wirtha mizející lidovou architekturu, kreslil a fotografoval na Plzeňsku, Vodňansku a Chotěbořsku. Vojtěch Kubašta ilustroval řadu dětských knih, mimo jiné Arabské pohádky z 1001 noci Kamila Bednáře, Nejkrásnější pohádky Boženy Němcové, Národní pohádky Karla Jaromíra Erbena, Ježek Pícháček mezi lidmi a Ježek Pícháček mezi zvířaty Čeňka Sováka. Za vedení spisovatele a překladatele Jaroslava Janoucha vydávalo nakladatelství Vyšehrad v letech 1939–1945 knihy pro děti, na jejichž celkové podobě se Vojtěch Kubašta (vedle bohatých ilustrací) často podílel. V roce 1942 poznal nakladatele Otakara Štorcha-Mariena, díky kterému mohly vzniknout velkoryse vypravené litografické cykly pražských historických stavebních památek – Loretánské meditace s textem Jiřího Karáska ze Lvovic, Melancholie Strahova a Valdštejnský palác v Praze s texty historika Zdeňka Wirtha a Klementinum (1945) se studií Zdeňka Kalisty. Kolem roku 1953 vznikly první Kubaštovy prostorové realizace. O trojrozměrné knihy (tzv. pop-up books) a obrazy vydávané podnikem zahraničního obchodu Artia byl ve světě obrovský zájem. Doma bylo jeho dílo utajováno, do ciziny vyváženo ve statisícových nákladech a v mnoha jazykových mutacích. Více z bohatého života a díla Vojtěcha Kubašty se dozvíte na připravované výstavě.

Výstavu 100x Vojtěch Kubašta, pořádanou Národní knihovnou ČR ve spolupráci s Archivem výtvarného umění, bude možné navštívit od 18. 9. 2014 do 9. 11. 2014 ve Výstavním sále Galerie Klementinum každý den od 10.30 do 18.00 hod. s výjimkou pondělí. Vstupné je 50 Kč, pro studenty a seniory 40 Kč, pro děti do 15 let 20 Kč a děti do 6 let mohou expozici navštívit zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…