Národní muzeum: Dvořákova Rusalka v Americe

30.01.2017 19:49

Metropolitní opera v New Yorku představí nové nastudování Rusalky. Světovou premiéru slavného Dvořákova díla doprovází výstava unikátního rukopisu opery ze sbírek Národního muzea, který se představí vůbec poprvé ve své historii v zahraničí.

Národní muzeum: Dvořákova Rusalka v Americe
Foto: ČT
Popisek: Antonín Dvořák

Americké publikum bude mít možnost jej obdivovat od 1. do 23. 2. 2017 v galerii Českého centra New York. Projekt Českého centra New York, který nabízí americkým milovníkům tohoto žánru širokou škálu pořadů, zahájí 1. února 2017 ministr kultury Daniel Herman.
 
V jedinečných prostorách Metropolitní opery zazní tóny světově proslulé české opery Rusalka, kde ji bylo možné slyšet, od jejího prvního uvedení v roce 1993, zatím jen dvakrát! České centrum New York nabídlo Metropolitní opeře doprovodný měsíční projekt, jehož zlatým hřebem je historicky první „příjezd” rukopisu Rusalky do New Yorku.
 
MICHAL LUKEŠ, GENERÁLNÍ ŘEDITEL NÁRODNÍHO MUZEA: „Národní muzeum spravuje nejrozsáhlejší a nejvýznamnější soubor dvořákovských materiálů na světě a vystavené předměty patří opravdu mezi unikáty. Mezi nimi však vyniká zejména autografní partitura Rusalky, kterou vystavujeme zcela výjimečně a v zahraničí je nyní dokonce vystavena vůbec poprvé. Kompletní partituru si pak zájemci budou moci prolistovat v elektronické podobě na tabletu.“
 
Výstava vznikla díky spolupráci Českého centra New York, Národního muzea, Metropolitní opery, Generálního konzulátu ČR v New Yorku a Americké společnosti Antonína Dvořáka (DAHA). Kromě rukopisu se návštěvníci mohou těšit také na tzv. Dvořákův americký skicář č. 6, první vydání libreta opery, skladatelovy dopisy nebo první nahrávky árií z opery, které si budou moci poslechnout na tabletu. Představeny budou také různé kostýmní a scénické návrhy Rusalky vytvořené během 20. století významnými kostýmními výtvarníky zejména pro inscenace v Národním divadle v Praze.
 
Při příležitosti nového nastudování Dvořákovy Rusalky do New Yorku zavítají hned tři její slavné představitelky – Gabriela Beňačková, která si Rusalku zazpívala právě v Metropolitní opěře v roce 1993, Magda Vašáryová, představitelka nešťastné víly ve filmové verzi z roku 1977 (hlas jí propůjčila G. Beňačková) a americká pěvkyně Renée Fleming, jejíž kostýmy budou součástí výstavy.
 
MARTIN DVOŘÁK, GENERÁLNÍ KONZUL V NEW YORKU: Krása, melodika a temperament Dvořákovy hudby si podmanily celý svět. Není divu, že právě ve Spojených státech amerických, do jejichž hudební historie se tento český génius mohutně vepsal, je vítán i adorován. Nastudování Rusalky a především výstava Národního muzea představuje významný kulturní počin propagující Českou republiku v Americe a pro mě bylo velkou ctí převzít nad touto akcí osobní záštitu.“
 
Slavnostní zahájení proběhne za účasti Daniela Hermana, ministra kultury České republiky. 
 
DANIEL HERMAN, MINISTR KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY: Krásu hudby i podmanivou sílu libreta dramatu o lásce, hledání smyslu života, o vině, trestu a nejvyšší oběti – to vše nabízí nádherné operní dílo Rusalka vnímavému divákovi. V Rusalčině závěrečném partu slyšíme též hlas odpuštění, vše uzdravující balzám na jizvy lidského srdce i na jizvy světa. Také tento hlas nabídněme posluchačům kdekoli na světě jako aktuální poselství.
 
 
Rusalka zůstane navždy jedním z nejsilnějších děl, které nám Mistr Antonín Dvořák zanechal. Těším se na nově nastudované představení v Metropolitní opeře a je mi ctí představit zahraničním milovníkům Dvořákovy hudby také unikátní rukopis této opery ze sbírek Národního muzea.
 
Děkuji těm, kteří se na této i všech doprovodných akcích podíleli, a napomohli tak šíření skvělého jména české kultury ve světě.“
 
Během slavnostního zahajovacího koncertu „Rusalka v New Yorku” se pod nápisem „Národ sobě” ve velkém sále České národní budovy sejdou „legenda a naděje” české opery: sopranistka Gabriela Beňačková a tenor Petr Nekoranec (Metropolitan opera Lindemann Young Artists Development Program) se svými americkými kolegy – basistou Davidem Leigh a klavíristou Kenem Nodou. Vhled muzikologa přináší odborník na Dvořáka nejpovolanější – Michael Beckerman.
 
BARBARA KARPETOVÁ, ŘEDITELKA ČESKÉHO CENTRA NEW YORK: V předvečer slavnostního zahájení si rukopis opery Antonína Dvořáka, českého skladatele, který svůj osud spojil s New Yorkem, přijde prohlédnout dirigent nové produkce Rusalky maestro Mark Elder, členové současného obsazenía taktéž patroni Metropolitní opery. Premiéra pohádkově pojaté Rusalky režisérky Mary Zimmerman proběhne v Metropolitní opeře 2. února 2017 v hlavní roli s Kristine Opolais.“ 
 
Projekt Českých center přináší newyorským divákům hlubší pohled na operní tvorbu Antonína Dvořáka, českého skladatele, kterého Američané považují za „svého”, ale spojují si jej především s jeho 9. symfonií Z Nového světa. K projektu byl připraven také bohatý doprovodný program, který potrvá od 1. 2. do 23. 2. 2017, a zájemci se mohou těšit na výjimečné koncerty, filmové projekce, přednášky muzikologů, operních vizážistů, ale také na speciální menu. Výstava Národního muzea Rusalka je však jednoznačným návštěvnickým hitem.
 
Na projektu Rusalka spolupracuje 7 partnerů:
 
  • České centrum New York
  • Národní muzeum
  • Generální konzulát České republiky v New Yorku
  • Metropolitní opera
  • Národní divadlo
  • Dvořákova americká společnost (DAHA)
  • Harmony Foundation
www.czechcentres.cz
www.nm.cz
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…