Národní muzeum: Nová kniha představuje autentické zápisky Josefy Náprstkové

30.12.2014 10:48

Poutavá kniha Mileny Secké a Martina Šámala Byl to můj osud … Zápisky Josefy Náprstkové přibližuje zajímavý osud ženy, která je nerozlučně spjata s Náprstkovým muzeem.

Národní muzeum: Nová kniha představuje autentické zápisky Josefy Náprstkové
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Kniha poprvé představuje čtenářům autentické zápisky Josefy Křížkové (1838–1907), manželky Vojty Náprstka. Původně služka z vinopalny U Halánků se provdala za bohatého vlastence a mecenáše, který v ní našel oddanou a schopnou spolupracovnici. Ve svých zápiscích vzpomíná na dětství prožité na Betlémském náměstí v Praze, na revoluční rok 1848 i na svou zaměstnavatelku Annu Fingerhutovou. Podstatná část vzpomínek je věnována manželovým aktivitám, především pak založení muzea a jeho příznivcům.

I když většinu života prožila ve stínu svého slavného manžela, udržovala přátelství s mnoha představiteli pražské vlastenecké společnosti druhé poloviny 19. století. Korespondovala s mnoha cestovateli a krajany z celého světa a podává tak netradiční pohled na ně i jejich aktivity. Kniha je proto unikátním svědectvím o pozoruhodném životě a díle prosté, přesto však mimořádné ženy.

Knihu si můžete zakoupit i v eshopu Národního muzea

Publikace je první kritickou edicí dosud nepublikovaných rukopisů této zajímavé a neprávem opomíjené osobnosti. Byla sestavena na základě dlouhodobého průzkumu archivních dokumentů uložených v Náprstkově muzeu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…